Lična arhiva
Pobednica: Maja Jovičić

Od ljutine se tresu ruke, idu suze, curi nos, postoji nagon za povraćanjem, koči se vilica, znoji se… Iskreno, meni je samo bilo bitno da izdržim još malo, kaže Maja Jovičić (32), dvostruka šampionka Banjalučke šurijade. Zbog duple krune na najljućoj fešti u rodnoj Banjaluci već su joj nadenuli epitet čili kraljica, a ova uspešna mlada žena, po zanimanju pravnica, duhovito kaže da više voli “sudski tumač”, ali da prihvata svaki “epitaf”.

Maja se, po sopstvenom priznanju, uvek divila onima koji dobro podnose ljutu hranu.

– Već godinama volim ljuto. Kolega mi je pokazao Jutjub kanal BL Beast,
gde Oliver Dejanović degustira ljutu hranu. Kad sam videla da on organizuje takmičenje s BurgerManiom, morala sam da se prijavim – priča Maja za “Vesti” kako je došla na ideju da se takmiči.

Dupla kruna

Prva Šurijada organizovana je u septembru 2020, u jeku pandemije.

– Tada nije bilo nikakvih događaja samo za “druženje”, tako da sam jedva dočekala priliku da vidim više od tri osobe na istom mestu. Šurijada je organizovana na otvorenom, u bašti Kodiak burger bara. Ja sam bila jedna od devet takmičara. Jedan je odustao u poslenjem trenutku, a osim mene bila je još jedna devojka. Pošto su se svi iznenadili pobedom ženskog takmičara, odmah sam odlučila da ću da branim titulu. Prošle godine ipak nisam mogla jer sam bila trudna, ali sam zato ove godine uspela da vratim krunu u Banjaluku. Prošle godine je pobedio takmičar iz Srbije – kaže Jovičićeva.

Maja obožava ljutu hranu, iako joj nije praksa da konstantno jede ljuto. Od omiljenih jela izdvaja indijsku kuhinju (pogotovo kari piletinu i samosa), kao i sečuanski način pripreme jela.

– Srećom, imam i muža i kuma koji vole ljuto, a i moja mama uživa da proba nešto što “peče”, pa mi nije problem kad napravim veću količinu. Volim da kuvam skoro toliko koliko volim da jedem pa se domaće paprike stalno nalaze na meniju – priča naša sagovornica.

Druga pobeda: Maja na ovogodišnjoj Šurijadi
Šurijada 2021.

Opasan zalogaj

Takmičenje je veoma uzbudljivo i bazira se na devet krugova od najslabije do najljuće paprike. Kritična tačka je negde oko pete ili šeste.

– Nije nimalo lako! Od ljutine se tresu ruke, idu suze, curi nos, postoji nagon za povraćanjem, koči se vilica, znoji se… Iskreno, meni je samo bilo bitno da izdržim još malo. Posle otprilike šeste paprike nivo bola dosegne neki plato, pa je onda samo igra čekanja do momenta kada se sme popiti mleko. Na prvoj Šurijadi sam razmišljala o odustajanju kad sam pojela gost peper papriku. Bila je sedma po redu, i ja sam se vrlo glupo zakašljala i komad mi je uleteo u nos. Mislim da bi užaren ugalj manje boleo. Tada sam ostala samo zato što je tu bila mala grupa navijačica, devojčica od pet do 10 godina, koje su skandirale moje ime. Nisam imala srca da ih razočaram! – seća se Maja.

Prema njenim rečima, najviše muke zadala joj je habanero paprika.

– Ta mi je najbolnija. Iako nije preljuta, obično bude četvrta ili peta na takmičenju, ima neko odloženo dejstvo koje mi ne “leži”. Jela sam mnogo ljuće paprike, uključujući najljuću na svetu karolinu riper, ali habanero mi je kamen spoticanja.

Uz jogurt do pobede

Pred prvu Šurijadu pripremala se za takmičenje tako što je nekoliko nedelja jela ljute paprike svaki dan, a pola sata pred početak nadmetanja napila se jogurta. Ove godine, kaže, bio je samo jogurt jer zbog dojenja nije smela da jede ljuto.

Maja objašnjava da ljudi prave veliku grešku kad posle ljutog piju vodu ili sok. Bitno je kaže piti samo mlečne proizvode jer kada se pije voda ili sok, otvaraju se pore.

Iduće godine neće se takmičiti, ali bi volela da učestvuje kao moderator i moralna podrška.

– Pripremite mleko, jogurt i druge mlečne proizvode. Uostalom, ako sam mogla da pobedim ja, može da pobedi svako! – poručuje naša sagovornica budućim takmičarima.

S obzirom da je jedna od retkih žena koja je učestvovala na takmičenju u jedenju ljutog i čak dva puta pobedila, reakcije takmičara i publike bile su veoma raznolike.

– Neki su zadivljeni, neki zgroženi. Većina misli da sam neko čudno biće koje nije potpuno ljudskog roda. Kolege takmičari znaju kroz šta smo svi prolazili, a oni su obično puni čestitki, iskrenih ili ne – zaključuje Jovičićeva i priznaje da bi rado učestvovala i na sličnom takmičenju u inostranstvu.

Tata navijač

– Moja majka voli ljuto, ali uopšte joj se ne sviđa moja želja da se takmičim. Moj otac, sa druge strane, većinom ne ide dalje od bibera, ali obožava sve vrste takmičenja. Na prvoj Šurijadi, njih dvoje su stajali iza mene, tata levo a mama desno. Mama je govorila “Ajde, dokazala si se, možeš sad da odustaneš”, a tata je govorio “Sine, nemoj ti još da piješ mleko.” Kao ona dva anđela u crtaćima – kroz smeh priča dvostruka pobednica.

Dajak na Vrbasu

Maja je među retkim damama u Banjaluci koje voze dajak.

– Drugarica Ivana Lovšin me je nagovorila da sa njom krenem na časove dajaka još pre četiri-pet godina. Kao sport i kao tradicija, dajak mi je odmah bio favorit. Žao mi je samo što nemam toliko slobodnog vremena da se više bavim njim. Član sam kluba, ali mi je teško da uskladim poslovne i porodične obaveze s terminima za iznajmljivanje čamca.

Vožnja dajaka

Obožava svoj grad

Maja sebe vidi kao deo društva u kome živi, a kako je većinu života u Banjaluci, veliki je obožavalac svega što je lepo u ovom gradu.

– Od šetnje Šehitlucima i raftinga na Vrbasu do sedenja u lokalnim kafićima i banjalučkih ćevapa. Kao dete i kasnije student, provela sam nekoliko godina u inostranstvu tako da sam imala priliku da iskusim mnoge stvari koje moji vršnjaci nisu. Baš zbog toga uživam u raznolikosti hrane i drugih iskustava, i jedva čekam da i mojoj kćerki priuštim sva ta iskustva.

Uvek sa knjigom

Diplomirala je pravo, a u Luganu u Švajcarskoj je pohađala master iz Korporacijske komunikologije. Danas se bavi i marketingom, veliki je ljubitelj knjiga pa svaki slobodan momenat koristi da nešto pročita, a jedan od hobija joj je i fotografija.

– Marketingom se bavim kao konsultant, a odnedavno sam sa IKT sektora prešla na umetnost i modu sa novim klijentom Tekne. U pitanju je porcelanski nakit koji pravi slikarka Jana Kuvalja, i zadivljena sam njenim talentom.

Iako je majka sedmomesečne devojčice Mirjane, ova uspešna mlada žena uspeva da uklopi sve svoje poslovne obaveze i hobije.

– Uz pomoć porodice, sve je moguće! Moji roditelji, tazbina, muž, brat i sestra su svim srcem uz mene, bilo da snimam video za klijenta ili da sam zaglavila u kuhinji s novim receptom – kaže Maja.