Banke dobile zahteve za stambene kredite

0

Dinkić je na konferenciji za novinare, na kojoj je uručio prvih osam ugovora korisnicima subvencionisanih stambenih kredita, rekao da još oko 2.400 ljudi mogu da konkurišu za jedan od najpovoljnijih beskamatnih kredita za kupovinu stanova na tržištu Evrope.

"Ovo su najpovoljniji stambeni krediti na tržištu Evrope, a ne samo na tržištu Srbije. Država subvencioniše kamatu u prve tri godine i u poslednjih pet godina. Dakle, ovo su beskamatni krediti u osam godina, od ukupno 30 godina, na koliko se krediti otplaćuju", istakao je ministar.

Dinkić je precizirao da bi trebalo, prema informacijama iz banaka, da u godinama kada građani otplaćuju kamatu ona iznosi između 4,9 do 5,6 odsto.

On je naglasio da vlada planira da subvencioniše plaćanje kamata za ukupno 3.000 kredita, i dodao da će nakon što bude ispunjena kvota, biti nastavljeno odobravanje subvencionisanih kredita, ali da oni neće biti beskamatni.

"U razgovoru sa građevinskom industrijom mi smo došli do toga da je tri hiljade stanova inicijalna kapisla koja treba da vrati u život i pokrene novu gradnju", kazao je on.

Dinkić je kazao da je važno da lokalne samouprave ubrzaju proces za dodelu građevinskih dozvola da bi se gradnja stanova ubrzala, jer je to ograničavajući faktor za stvaranje veće ponude stanova.

Direktor Nacionalne korporacije za osiguranje kredita Aleksandar Jović rekao je da cela procedura odobravanja kredita ne bi trebalo da traje duže od tri nedelje, odnosno dvadeset dana.

On je istakao da ta korporacija, kada je reč o stanovima koji su u izgradnji, obrađuje zahteve samo za one stanove koji su već 80 odsto izgrađeni.

Jović je istakao da je tako visoki procenat dovoljna garancija da će stan biti završen i da je bilo potreban taj uslov zbog problema investitora sa završetkom stanova.

Vodeće banke u odobravanju kredita su ’’Banka inteza’’, koja je za dve nedelje dobila 253 zahteva, i Komercijalna banka sa oko 130 zahteva.

U subvencionisanim stambenim kreditima učešće građana iznosi pet odsto, država će obezbediti 20, a banke preostalih 75 odsto kredita.
Zajmovi će biti odobravani samo za nove stanove, ili stanove u izgradnji, na maksimalno 30 godina, a najviši iznos kredita je 100.000 evra.

Mogućnost da konkurišu za ove, do sada najatraktivnije stambene kredite, imaju građani Srbije do 45 godina starosti.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here