EPA-EFE/Mauritz Antin

Pandemija koronavirusa imala je prošle godine uticaja bukvalno na svakodnevnicu građana Austrije, pa i na ponašanje na kasi – korišćene su pretežno bankomat kartice. Bankomat kartice korišćene su u 2020. godini više nego ikada, te su se transakcije tim karticama povećale za više od 20 odsto – sa 900 miliona na 1,1 milijardu evra, saopštio je “Payment Services Austria” (PSA).

Kako bi izbegli mogućnost infekcije, Austrijanci su izbegavali plaćanje gotovinom i prešli na plaćanje karticama.

Češće je plaćano karticama, ali obim plaćanja se smanjio prema 2019. godini – sa 46,7 milijardi na 46 milijardi evra.

– Nedostaju mnogi obrti iz međunarodnog turizma, a na drugoj strani trgovina je u više navrata ukazivala na manju potrošnju Austrijanaca – objašnjava uzroke PSA.

Što se bankomata tiče oni su manje korišćeni nego 2019, te je broj podizanja novca sa bankomata jasno pao sa 137 miliona na 100 miliona.

Neposredno pred prvo zaključavanje, 13. marta prošle godine, “usijali” su se bankomat kartice.

Sa više od pet miliona transakcija to je bio “najjači” dan cele godine, a obrt u visini od 324 miliona evra bio je jasno viši od najjačeg dana predbožićnog poslovanja, 23. decembra 2019. kada je bankomat karticama ostvaren obrt u visini od 272 miliona evra.

Takođe prošle godine pojačano je korištena mogućnost bezkontaktnog plaćanja.

Oko 83 odsto plaćanja bankomat karticama je 2020. bilo bezkontaktno, a 2019. udeo je bio na 73 odsto.

Bankomat kartice uvedene su u Austriji 1980., a na početku bilo je moguće, tim karticama, samo podizati pare sa bankomata.

Tek sedam godina kasnije uvedena je mogućnost plaćanja na terminalima na kasama, a od 1993. se bankomat kartica iz Austrije može koristiti širom sveta.

Od 2013. u Austriji je uvedena mogućnost bezkontaktnog plaćanja i podizanja novca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here