Tanjug

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da je značajno to što je Srbija na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu imala priliku da plasira ekonomske informacije, uključujući onu da je najveća ekonomija na Zapadnom Balkanu.

Barac je za Tanjug rekao da se na ovom značajnom skupu čulo i to da Srbija ima najviše direktnih investicija, da najviše trguje sa EU, ali i da ima i značajnu trgovinu sa drugim velikim silama.

Dodao je da je to velika promena, budući da je Srbija više od deset godina bila van svetskih tokova u kojima se donose odluke.

On je naveo i da će se uticaj svetske ekonomije najbolje videti ukoliko se ostvari sve ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u okviru programa Skok u budućnost – Srbija Expo 2027.

Kada je reč o temama koje su dominirale u Davosu, Barac ističe da se na ovom skupu više govorilo o veštačkoj inteligenciji, a da je malo panelista govorilo o aktuelnim sukobima u Izraelu i Ukrajini.

Istakao je i da je na ovom skupu postalo jasno da na svetskoj političkoj sceni postoje dva koloseka.

– Svetski centri moći koji guraju svet ka globalizmu i suverenisti koji jačaju nacionalne i desničarske opcije – rekao je on.

Barac je uočio i da Evropa traži nove lidere i da se u trci istakao francuski predsednik Emanuel Makron, koji je posle pet godina došao na forum u Davosu.

1 COMMENT

  1. Pa kako kad smo najveca ekonomija u regionu, Srbi nista od toga ne primete? Sirotinje sve vise i vise. Dajte bre ne lazite narod. Ili vas u Davosu zezaju, pa vi nas zezate ili mislite da su Srbi ludi?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here