Baratova: Bubamare “ukrasile” zgrade

0

S cveća na zgrade, nameštaj, odeću…

Stanari ovih zgrada muku muče sa bubamarama koje ulaze u stanove, "mile" i gmižu po zidovima, uvlače se u kućni nameštaj, stolariju, pukotine, odeću i druge predmete.

 

I prethodnih godina sredinom oktobra, rojevi bubamara "kitili" su ove zgrade kao pčele kada izađu iz košnice. Jedino su se prošle godine bubamare pojavile nešto ranije – krajem septembra.

 

Bubamare se prvo pojave u ovom naselju, a zavisno od vremenskih uslova kasnije se pojavljuju i u drugim delovima Srebrenice na objektima koji su više izloženi suncu.

 

Najezda bubamara ometa normalan život u stanovima jer ostavljaju prljave tragove na odeći, prozorima, posuđu i kućnom nameštaju.

 

Dok jedni govore da bubamare donose sreću, drugi tvrde da njihova pojava u enormnoj količini predskazuje nešto ružno.

 

I dok praznoverni nagađaju, žitelji opsednutih stanova prinuđeni su da isteruju bubamare iz prostorija i nabavljaju razne hemijske preparate za njihovo uništavanje.

 

I prethodnih nekoliko godina u drugoj polovini oktobra bila je slična situacija u ovim zgradama. Kada bi zahladilo i pao sneg, bubamare bi nestale, a ponovo bi se pojavile kada bi otoplilo.

 

Ako je pojava rojeva bubamara samo meteorološki predznak, kao što je bilo u prethodnih pet godina, onda predstoji naglo zahlađenje, mrazevi pa i snežne padavine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here