Tanjug
Kosovske bezbednosne snage

Najava izgradnje baze Kosovskih bezbednosnih snaga na brdu Crnuša kod Južne Mitrovice nije iznenađenje za vojno-političkog analitičara Vladu Radulovića, i on za Kosovo onlajn ocenjuje da takav potez može bezbednosno da “zapali” čitav region.

Plan KBS na brdu Crnuša o pravljenju vojne baze dodatno uznemirava Srbe na Kosovu.

– Izgradnju kasarne na brdu Crnuša apsolutno vidim kao pretnju po bezbednost Srba na teritoriji Kosova. Kosovski Albanci su na direktne ili indirektne načine to najavljivali još od decembra 2018. godine. Odlukom da se krene u proces formiranja oružanih snaga ili vojske Kosova, kako je oni u Prištini nazivaju, i odlukom da se formiraju, oni će reći, tri puka, ali suštinski reč je o tri brigade, ugrožena je regionalna bezbednost. Od te tri brigade, jedna će biti skoncentrisana na severu i taktički će delovati u pravcu severa Kosova – rekao je Radulović.

Predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam sada očekuje reakciju međunarodne zajednice. On podseća da nisu Srbi imali “Žutu kuću” i vadili organe Albanaca da bi ih prodavali po svetu, nisu proterali Albance sa Kosova, niti organizovali pogrom 2004. godine, već su to uradili Albanci.

– Oko stava da Kosovo treba zaista da ima vojsku nema konsenzusa ni na Zapadu, ni u okviru NATO. Priče o članstvu Kosova u NATO su na nivou političke propagande. Na kraju krajeva ni NATO kao alijansa ne priznaje Kosovo, jer sve odluke donosi konsenzusom, a deo alijanse su i jedna Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka, koje ne priznaju nezavisnost Kosova . kaže Radulović.

Ipak, izgradnja baze KBS na taktičkom novou je pretnja po bezbednost Srba na čitavoj teritoriji Kosova.

– Bezbednost regiona će biti ugrožena naračito ako se krene u jačanje sastava KBS. U perspektivi takozvana vojska Kosova trebalo bi po zakonima da ima 5.000 aktivnih pripadnika i 8.000 rezervnog sastava. Bojim se da će vremenom taj rezervni sastav da se aktivira, pa ćemo praktično govoriti o 13.000 obučenih pripadnika onoga što će nazvati kosovskom vojskom, bez ostalih veteranskih formacija. To su ozbiljni izazovi koji se nalaze pred srpskim narodom i ozbiljno ugrožavaju bezbednost regiona – procenjuje Radulović.

1 COMMENT

  1. zasto Vucic isto ne ulozi zalbu Merkelovoj kao ona i Bjedan kod Putina za gomilanje vojske na granicnom pojasu i mi smo trebali traziti od njih da povuku nato bandu iz bugarske rumunije i sa kosova

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here