Saborni hram Svetog Save u Beču
Saborni hram Svetog Save u Beču

Parohija Srpske pravoslavne crkve za Austriju i Švajcarsku danas zvanično preuzima crkvu u bečkom Majdlingu – katolička crkva Franje Asiškog iz 1981. menja vlasnika i postaje pravoslavna crkva posvećena Bogorodici.

Tim povodom se u bivšoj katoličkoj, a ubuduće pravoslavnoj crkvi u Beču, održava svečanost primopredaje uz prisustvo visokih predstavnika crkvene hijerarhije sa obe strane.

Na skup koji uključuje i zajedničku molitvu, dolazi kardinal Kristof Šenborn u pratnji dva biskupa Bečke nadbiskupije. Sa srpske strane biće domaćin vladika austrijski Andrej, kao i drugi arhijereji SPC i gosti. To je drugi sakralni objekat koji je Eparhija preuzela od Nadbiskupije.

Ovog trenutka Eparhija SPC poseduje u Beču tri hrama. Prvi i najstariji je katedralni Hram Svetog Save, izgrađen sredstvima Srpske pravoslavne opštine u drugoj polovini 19. veka. Drugi je prenamenovana industrijska hala u bečkom Leopoldštatu. Treću crkvu, Hram Bogorodičinog rođenja u Otakringu, bivšu katoličku crkvu iz sredine 18. veka, Eparhija je dobila na poklon od Nadbiskupije pre dvanaest godina.

Crkva, koja danas postaje vlasništvo Eparhije u Beču, izgrađena je pre 40 godina i kupljena od Nadbiskupije po povlašćenoj ceni od 200.000 evra. Zgrada stoji na placu od 2.500 metara kvadratnih i ima nešto više od 1.000 metara kvadratnih površine.

U kvadraturu se, osim samog liturgijskog prostora (340 metara kvadratnih) računaju i zajedničke i prateće prostorije, kao i tri parohijalna stana u susednoj stambenoj zgradi.

Austrijski kardinal Šenborn je veliki zagovornik ekumenizma, pristalica hrišćanstva kao zajednice jedinstva i saradnje, bez obzira na denominacije.

Stav Nadbiskupije je da se katoličke crkve uvek posmatraju kao mesne crkve i da se, kad lokalno padne broj vernika zbog demografskih i drugih razloga, objekti poklanjaju i povoljno ustupaju sestrinskim crkvama.

Time se katolička crkva u Austriji suprotstavlja opštem evropskom trendu, po kome se crkve ostale bez vernika profanizuju i prodaju kao namena za robne kuće, bioskope, restorane i druge svetovne potrebe.

U Austriji živi ukupno oko 300.000 Srba. Više od trećine se deklarišu kao vernici. Dobar deo ostalih takođe ostaje identitetski i običajno povezan sa Crkvom.

2 COMMENTS

  1. Maločas ovo videh, kao vest, na RTS dnevniku…
    Primetih dvojicu sveštenika uzdignutih iznad svega ovozemaljskog, vodio ih onaj kome su se zavetovali….
    Znam…popljujte sve, tražite sitne šićardžijske interese, pokušajte da pojasnite da je neko pobedio, a, naravno, neko izgubio, jer jedino svoj život zasnivate na suprostavljanju i negiranju….
    Ne zaboravite, čovek je uvek čovek, bez obzira na veru, rasu….
    Ipak, čuda se događaju zahvaljujući ljudima…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here