EPA-EFE
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Vlasti pokrajine i grada Beč odlučile su da epidemiološku meru zaključavanja ne okončaju, kako je planirano u nedelje, već da je produže do 2.maja, dok će đaci da se vrate u škole od 26.aprila.

Gradonačelnik Beča Mihael Hojpl odluku je doneo nakon razgovora sa pokrajinskim sekretarom za zdravstvo Peterom Hakerom i zamenikom gradonačelnika Kristofom Viderkerom, kao i lekarima.

Na sastanku je razmatrana aktuelna situacija u bolnicama u Beču, pre svega broj pacijenata na intenzivnoj nezi koji se popeo na rekordan broj od oko 250.

-Znam da su to nepopularne mere. Ali imajući u vidu stanje u bolnicama nemamo alternativu, objasnio je on na konferenciji za štampu.

Ukazao je da je trenutno 778 kovid pacijenata u bečkim bolnicama.Mutirani virus, naglasio je, zadaze problem zdravstvenom sistemu.

-Zbog britanskog soja nalazimo se u potpuno novoj situaciji, objasnio je Ludvig ukazujući da je sve mlađih pacijenata, da se novi soj brže i agresivnije širi.

-Svakog može pogoditi, upozorio je on ističući da svakog dana raste broj pacijenata na intenzivnoj nezi za dve do pet osobe.

Ludvig je kazao da je već sa saveznim vlastima, ali i kolegama iz Donje Austrije i Burgenlanda, dve istočne pokrajine koje su od 1.aprila zajedno sa Bečom  zaključane, a koje će razmotriti takođe produženje mere zaključavanja.

On je naglasio da bi bilo važno da Donja Austrija i Burgenland slede primer Beča.
Ludvig je objasnio da će dosadašnje mere, kao što su distanca i obaveza nošenja maski na pojedinim javnim mestima na otvorenom, kao i svim zatvorenim prostorima ostati.

U kom obliku će se otvoriti trgovina i uslužne delatnosti od maja, kaže, za sada još nije dogovoreno, a nije isključio ni mogućnost da će tada ponovo početi da radi i ugostiteljstvo.
Što se škola tiče dogovorio je sa ministrom obrazovanja Hajncom Fasmanom da se onlajn nastava, koja je bila predviđena do 19.aprila, nastavi do 26.aprila.

Škole će, najavio je Fasman prve biti koje će otvoriti svoja vrata u Beču, jer je svaki dobijeni dan nastave u skoli u pandemiji dvostruko važan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here