EPA/Đorđe Savić

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović kaže “da Srbija neće napasti Kosovo kako to pokušavaju da predstave prištinske vlasti, a da Priština zahtev za hitno članstvo Kosova u NATO i EU koristi za unutrašnje političke potrebe jer su poznate procedure za prijem u svaku od tih organizacija”.

Kako Bećirović kaže “da je Srbija htela da napadne Kosovo bilo je do sada daleko povoljnijih okolnosti i situacija od postojeće”.

– Vučićeve reči da neće žrtvovati mir i stabilnost ni po koju cenu dovoljno govore o tome – rekao je Bećirović upitan koliko su opasne više puta ponovljene izjave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da postoji opasnost sukoba na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, jasno je da je u tim izjavama u fokusu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kako se budu približavali izbori u Srbiji napadi na njega će biti sve intenzivniji i brutalniji.

Cilj toga je, smatra, da se onemogući ponovni izbor Vučića za predsednika Srbije i pobeda Srpske napredne stranke.

– Sastavni deo toga je prikazati Vučića kao nekoga ko ugrožava mir i stabilnost. Upravo se radi o suprotnom, Aleksandar Vučić u postojećoj situaciji je nesporno faktor mira i stabilnosti i čovek koji želi da gradi bolju budućnost Srbije ali i celog regiona i o tome najbolje svedoči njegova inicijativa “Otvoreni Balkan” što je podržano od ključnih međunarodnih aktera – rekao je Bećirović.

Na pitanje kako vidi zahteve političara iz Prištine da se Kosovo hitno primi u NATO i EU, Bećirović kaže da postojeću situaciju u Evropi svi pokušavaju da iskoriste uglavnom za unutrašnje političke potrebe.

Naglasio je da je jasno da pet država članica EU – Rumunija, Grčka, Kipar, Slovačka i Španija nisu priznale Kosovo, a da su četiri od tih pet država i članice NATO.

– Takođe, poznate su procedure za prijem u svaku od navedenih organizacija. Očito se radi o pokušaju da se po ‘doktrini šoka’ pokušava nešto ostvariti u čemu nema nikakvih pomaka od samog početka – smatra Bećirović.

Upitan da li bi NATO trebalo da poveća svoje snage na Kosovu i kako gleda na zahteve da se BiH primi u NATO, Bećirović je naveo da bi svi nešto želeli, ali da u postojećoj situaciji nema rešenja preko noći, jer ni problemi koji su nastali nisu nastali preko noći.

– Povećanje vojnih snaga je simbolično. Najvažnije je graditi prijateljstvo, saradnju, mir i stabilnost, znači biti okrenut budućnosti. Sada je najvažnije biti trezvene glave i donositi političke odluke, koje neće dodatno ugroziti postojeću situaciju, koja je najteža u Evropi posle Drugog svetskog rata. Za proširenje članstva EU i NATO je važna politička volja, ona je uglavnom zasada samo deklarativna – smatra Bećirović.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here