EPA/HERBERT NEUBAUER

Austrijskom fudbalskom prvoligašu “Austria” iz Beča koronavirus kriza zadala je težak udarac po finansije, sa ogromnim “minusom” u budžetu za tekuću poslovnu godinu 2019/2020.

Nakon derbija, u kojem su protiv lokalnog rivala “Rapid-a” izborili jedan bod, usledio je pravi šok, pošto je saopsteno da je u prošloj sezoni ostvaren ogroman minus od čak 18,884 miliona evra.

Aktuelno stanje u budžetu pre poreza, kamata i otpisa, takođe, je jasno negativan sa minusom 11,903 miliona evra.

U izveštaju se navodi da su otpali jedan veliki nacionalni i jedan međunarodni sponzor.

Aktuelna korona kriza, kako se navodi, otežava naplatu potraživanja od strane kluba.

Na osnovu tih gubitaka zbog izostanka novca od dva velika sponzora nastala je dvocifrena milionska rupa u budžetu kluba sa dugom tradicijom i brojnim državnim titulama.

Takođe, zbog korona mera klub je pretrpeo ogromne izostanke prihoda i imao je dodatne troškove od marta pa sve do aktuelne sezone.

– Poslovni model “Autria” bio je uvek zasnovan na redovnom učešću u evropskim takmičenjima i na transferima. Ti prihodi su u sezoni 2017/2018, kada je klub poslednji put ušao u grupnu fazu Evrolige iznosili 11,5 milliona evra, i time više od jedne trećine tadašnjih prihoda – navodi se u saopštenju.

Klub je, zbog finansijskog problema, izradio katalog mera kojim treba da se osigura povratak u evropska takmičenja.

– Jedna od tih mera je da zajedno sa strateškim partnerima osiguramo da klub može da se razvija redovnim učešće u evropskim takmičenjima i uz transfere – navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here