EPA/Christian Bruna
Beč

Predstojeći bečki izbori, koji su zakazani za 11. oktobar, održaće se u znaku pandemije koronavirusa.

Stranke koje učestvuju na izborima, s tim u vezi, primeniće različite strategije.

Dok desničarska Slobodarska partija (FPO) ne odustaje od planirane klasične predizborne kampanje uz pojačano učešće građana, druge stranke ne planiraju veće manifestacije.

Većina partija koncentrisaće se na okupljanja u manjem formatu na otvorenom, ali pre svega na virtuelni prostor, i reklamiranje u društvenim i klasičnim medijima.

FPO ne odustaje od klasične predizborne kampanje i planira mnoštvo predizbornih skupova u svih 23 bečkih opština, ali i kroz manje akcije sa štandovima, te i posetama građanima.

Međutim, i u toj stranci ukazuju da će, ako situacija u vezi s koronavirusom to bude onemogućila, preći na druge kanale komunikacije sa građanima, a to su pre svega društvene mreže i mediji.

Socijaldemokratska partija (SPO), koja vlada u Beču, već je odlučila da odustane od poseta građanima, kao što su ranije radili. Takođe ne planiraju nikakve velike predizborne skupove.

Fokusiraće se na onlajn informativne akcije, i telefonske kontakte sa građanima.

I Zeleni najavljuju da će ove godine potpuno da se oslone na društvene mreže, kao i sve elektronske kanale za komunikaciju od Fejsbuka, preko Instagrama, telegrama i mejlova.

Samo na početku kampanje planiran je jedan skup, za koji se još ne zna kada će biti održan, ali će to biti svakako na otvorenom.

Narodna partija Austrije (OVP) svoje aktivnosti veće je preselila na internet, te uspostavila forum “Reci Blimelu”, to jest mogućnost za građane da nosiocu liste kažu šta žele.

Međutim, narodnjaci ne žele da u potpunosti odustanu od ličnog kontakta sa biračima, te će akcije deljenja letaka i poseta građanima biti održane od sredine septembra.

Neos još nije precizirao detalje kampanje, ali najavljuje da će se prilagoditi aktuelnim uslovima.

Lista “HC Štrahe”, koja se bori za prelazak cenzusa, najavljuje da ne odustaje od kontakta sa građanima, ali da razmišlja kako da organizuje skupove, te da će o njima odlučiti neposredno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here