Printscreen
Matija Bećković

Na sahrani mitropolita Amfilohija Radovića danas u Podgorici akademik Matija Bećković je rekao da velike ljude i njihova dela smrt samo uvećava, proslavlja i uveličava, a samo sitne duše i njihova nedela poništava.

– Danas počinje drugi, novi večni život Amfilohija Radovića – kazao je Bećković.

Bećković je rekao da je “Amfilohija Gospod pozvao u pravi čas, baš kad je trebalo”.

– Da ga je pozvao ranije ne bi valjalo. Pozvao ga je na nebo gde će sad više moći da učini za svoj narod i crkvu, a ne na zemlji gde je sve učinio. Nova preporođena Crna Gora počinje od A. Zato je na odru ovako blažen i spokojan. Zato mi plačemo, a on i nebo se raduju. Kao što je Sveti Đorđe ubio aždaju, tako je Amfilohije u naše dane pogubio koronu, ne samo kao bolest, već kao virus bratske mržnje – kazao je on.

Kako je rekao, Amfilohije nije bio samo čovek već svečovek.

– Preklinjao je i pozivao na pomirenje u jedinoj zemlji na svetu u kojoj ima antifašističkih, a nema fašističkih jama – kazao je on.

– Bio je kosovski junak koji se ispeo na kosovski vis i golim rukama sahranjivao kosovske mučenike i do zadnjeg daha preklinjao da ne zaboravimo kosovski mit i jednom datu reč. Kosovo je nebesko rešenje srpskog pitanja – poručio je Bećković.

– Srećan put kažemo mi, a nebesa uzvraćaju dobrodošao Amfilohije – zaključio je Bećković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here