Medija centar Beograd
Matija Bećković

Akademik Matija Bećković istakao je da cela aktuelna priča o Kosovu dolazi od onih koji nemaju pojma šta je to Kosovo, nego stvarno misle da je to neka teritorija i da tu nema nikakvih svetinja, ni podviga, niti moralnih razloga.

– Bilo je ono u ropstvu vekovima, ali ni jedan o tih okupatora nije poricao čija je to zemlja i čije su to svetinje. To se sada pojavljuje prvi put, a na nama je da u toj borbi za pamćenje ostanemo pri svome, a ostale stvari da rešimo kao što su rešene svuda. Da to pitanje ne rešimo kako ga nikada niko nije rešio. I da ne budemo jedinstven slučaj na svetu, presedan ili primer koji neće biti nigde primenjen – istakao je Bećković.

U intervju za video-produkciju portala “Iskra” Bećković je ocenio da bi to trebalo da bude naša najčvršća odbrana.

– Da se neko pre nas, neko bogatiji, moćniji, srećniji, odrekne nekog svog prostora, da mi ne budemo jedini koji su se odrekli svoje zemlje. Samo da nas poštede jednog takvog poniženja – rekao je Bećković.

Govoreći o Crnoj Gori, Bećković kaže da oni ponavljaju često “kako su ih Srbi okupirali i kako su živeli ko zna od kada pod srpskom okupacijom”.

– Vrlo je zanimljivo da ta borba protiv “okupatora” koja je toliko dugo trajala i kojoj su oni odoleli, nije dala nijednu pesmu u kojoj bi se govorilo o boju Crnogoraca sa Srbima. Za sada tih pesama nema, a nije isključeno da će nastati. Baš bih voleo da neku pročitam jer bi sigurno ušla u antologiju neke najbizarnije poezije – naglasio je Bećković.

2 COMMENTS

  1. Ovaj cika Matija ih razgoliti do kraja, sah mat u dva poteza!Nema vise prostora za bilo kakve reci!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here