WH Digital

Evropska unija mora snažnije da se uključi u region Zapadnoga Balkana, zatražio je danas u Beču ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas, a njegov austrijski kolega Aleksander Šalenberg istakao je da je Austriji Zapadni Balkan veoma važan region.

Tokom šestomesečnog predsedavanja EU Nemačka želi, pored borbe protiv posledica koronavirusa, da radi na jačanju multilateralizma, kao i dijaloga sa zapadnobalkanskim zemljama, obe teme u kojima Austrija, kako je naglasio Šalenberg, potpuno podržava Nemačku.

Šalenberg je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, naglasio da Beč ima velika očekivanja od Nemačke, tokom njenog predsedavanja EU, u vezi Zapadnog Balkana.

Mas, koji je doputovao u posetu Beču kako bi predstavio prioritete Berlina tokom predsedavanja EU od 1. jula, je ukazao da Nemačka želi do kraja godine prve pristupne konferencije.

I pored različitih stavova između pojedinih zemalja članice EU pred sutrašnji Samit o planu obnove Unije Šalenberg je uveren da je moguće približavanje.

Prethodno je nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala sve države članice na brzo postizanje dogovora o fondu za pomoć u prevazilaženju posledica pandemije koronavirusa.

Šalenberg je istakao da nije pitanje da li će biti fonda za obnovu, već da je stav Austrije da evropsko tržište izađe ojačano iz krize.

– Ono što ne želimo jeste da države koje su teže ekonomski pogođene od drugih, previše dospeju u probleme. Zbog toga nije pitanje „da li“ već „kako“, a stav Austrije je jasan – istakao je on.

Austrija, naime, zahteva da sredstva koja bi bila namenjena za posrnule zemlje ne budu grantovi, već krediti.

– Ne možemo iz krize izaći štednjom – poručio je na to Mas, dodajući da je neophodno investirati novac u budućnost, a ne u probleme prošlosti.

Nemačka hrabrim i solidarnim koracima, u dimenzijama koje do sada nisu viđene želi da podrži one zemlje koje su teško pogođene pandemijom, objasnio je Mas.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here