Lična arhiva
Muzika i poezija: Učesnici programa

U Vićenci su Srbi i Italijani organizovali poetsko-muzičko veče u znak sećanja na Đanija Faća, pesnika o kome su “Vesti” pisale u nekoliko navrata, a koji je bio veliki poštovalac i prijatelj srpskog naroda i udruženja Vidovdan. Faćo, koji je preminuo u avgustu 2023, godinama je posećivao priredbe srpskog udruženja. Neke Đanijeve pesme su prevedene na srpski, jedini strani jezik na koji je on želeo da budu prevedene, iz zahvalnosti prema Srbima.

Bend Vidovdan je prigodno veče priredio u prostorijama italijanskog udruženja Bez granica, a predsednik udruženja Ticijano Andriolo je istakao da je Đani bio veliki pesnik, a pre svega veliki čovek, jer je njegovo srce kucalo za sve narode sveta. Na repertoaru je bilo poezije, bend Vidovdan je izveo nekoliko pesama, a u programu su učestvovali i Mario Pavan, pesnik, Đankarlo, Roza, Serđo i Marćelo sa poezijom i muzičkim numerama.

U publici Italijani i Srbi

– Želeli smo da se ovim putem odužimo i zahvalimo Đaniju što je bio prijatelj srpskog naroda i što je o njemu uvek lepo govorio. Mi pamtimo da je čitao svoje pesme na koncertu koji smo priredili za našeg pokojnog člana Ivana u januaru 2023. I tom prilikom je pokazao koliko poštuje srpsku zajednicu u Vićenci, a takve ljude treba ispoštovati – istakao je Dejan Mitić, vokal i gitarista benda Vidovdan.

Zahvalni: Marko i Marija Tereza sa Đanijevim prijateljima

U publici su sedeli Đanijev sin Marko i sestra Marija Tereza Faćo. Bili su vidno uzbuđeni i suznih očiju su zahvalili organizatoru.

Đani Faćo sa Dejanom Mitićem

– Mog oca su mnogi poznavali. On je kroz poeziju izrazio svoju viziju sveta. Pesme koje je pisao gotovo nehotice vas navode da morate da razmislite o njihovom značenju. To je ovde oživljeno. Intenzivno i duboko emotivno veče, osećala se naklonost prema Đaniju, toliko jaka da je tokom cele večeri moj tata bio tu među nama. Veliko hvala svima, a posebno srpskim prijateljima, muzičarima iz benda Vidovdan, na ukazanom poštovanju prema mom ocu – istakao je Marko, Đanijev sin.

Ticijano Andriolo

Veče je završeno italijanskom pesmom “Bela ćao” koja je razgalila srca svih prisutnih.

– Ta pesma je poznata širom sveta, a ostavila je poseban pečat na ovaj događaj – ističe Lazar Ristić, najmlađi član benda Vidovdan.

Jake emocije

– Iskreno zahvaljujem trima grupama koje su se sećale mog brata sa iskrenom i velikom ljubavlju, poezijom, dirljivom muzikom i pesmama. Ovo je prelepo veče, ispunjeno jakim emocijama. Očigledno je Đani ostavio neizbrisiv trag u srcima mnogih ljudi – rekla je Marija Tereza, Đanijeva sestra.

Tri done

Divna saradnja

Sa bednom su pevale i članice pevačkog tria Tri done. Debora de Tofoli je jedna od njih.

– Đani je bio veliki prijatelj i ovaj performans, da ga tako nazovem, minimum je kojim smo mi mogli da mu se odužimo. Zahvaljujem bendu Vidovdan što je organizovao ovo veče sećanja. Bila nam je čast da pevamo sa bendom, a uspostavljena je i divna saradnja – istakla je Debora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here