Tanjug/AP
Državni sekretar SAD Entoni Blinken

Zemlje članice NATO-a treba da povećaju vojnu potrošnju i da troše više od dva odsto BDP-a na odbranu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu objavljenom za medijsku grupu “Funke”.

– Sa američke tačke gledišta, dva odsto trebalo bi da bude donja, a ne gornja granica –  rekao je Blinken.

On je istovremeno podsetio da od 2022. godine postoji novi strateški koncept NATO-a, koji odražava izazove našeg vremena.

– Mi pružamo vojnu podršku Ukrajini od početka rata. To je dovelo do činjenice da su zemlje NATO-a počele da smanjuju sopstvene zalihe oružja. Ove praznine treba popuniti, obezbediti stabilan tempo odbrambene proizvodnje i potrošnje za odbranu – rekao je američki državni sekretar.

Blinken je naglasio da Vašington pokušava da obezbedi ispunjenje obaveza već preuzetih na samitu NATO-a u Velsu 2014. godine.

– U to vreme, cilj je bio da svaka zemlja izdvoji dva odsto svog BDP-a za odbranu – objasnio je Blinken.

– Procenjujem da će oko dve trećine članica NATO sledeće godine dostići cilj od dva odsto. Ovo je dobro, ali želimo da svi to ostvare – zaključio je on.

– Za nas je važno da svaki NATO saveznik ispunjava svoje obaveze iznad dva odsto –  naglasio je američki državni sekretar.

Prema njegovim rečima, samit NATO u julu u Viljnusu moraće da odluči šta je neophodno za budućnost posle 2024. godine.

3 COMMENTS

  1. Црна Гора ће вам одмах платити и 6%.имају мовог мила за председника.

  2. Pa rat u Ukrajini se upravo zbog ovog i vodi. Samo 5 članica NATO su izdvajale 2% a ostale nisu jer nisu se smatrale ugroženi, e sad su svi kao kolektivno ugroženi i taj 2% ide najviše Američkim firmama naoružanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here