pixabay.com

Belgijska farmaceutska kompanija “Jansen Farmaseutikal” počela je kliničko ispitivanje vakcine protiv Covid-19 koja bi mogla da bude dostupna u prvoj polovini sledeće godine.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji navode da je od 24. jula na globalnom nivou bilo 25 vakcina protiv Covid-19 u kliničkoj evaluaciji i preko 140 vakcina u pretkliničkoj evaluaciji.

Iz kompanije ”Jansen Farmaseutikal”, čija je matična organizacija američka firma ”Džonson i Džonson”, najvaljuju da će se vakcina u prvom krugu testirati na 1.000 odraslih ljudi u Belgiji i SAD.

– Oprezno smo optimistični na osnovu onoga što opažamo kod testiranih životinja. Ali nećemo reći da to funkcioniše pre nego što imamo stvarne rezultate – poručio je šef programa za vakcine u ”Jansen Farmaseutika” Johan van Hof.

Iako ”Jansen Farmaseutikal” proširuje svoje kapacitete za prozvodnju vakcine kako bi, jednom ako bude odobrena, bila dostupna što većem broju ljudi, belgijske vlasti već navode da će prioritet u vakcinaciji biti građani stariji od 65 godina, oni između 45 i 65 godina sa faktorima rizika i zdravstveni radnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here