Lična arhiva
Dejan Voštić

Nedavno je na poznatoj svetskoj aplikaciji za čitanje knjiga “Bookmate” objavljena druga knjiga autora Dejana Voštića.

Knjiga Beograd.bgd je zbirka od 21 kratke priče posvećene savremenom Beogradu, kao metropoli u kojoj se život malog čoveka i osnovne ljudske vrednosti gube u kovitlacu globalizacije i sveopšte trke za novcem i slavom. Knjiga promišlja o trajnim vrednostima kao što su ljubav, prijateljstvo, nada, vera, religija, ali i o razočaranjima, strahovima, predrasudama i svemu onome što prati život čoveka današnjice, razapetog između izazova savremenog doba i onoga što on zaista jeste ili bi hteo da bude.

Autor ispituje tanane niti čovekove duše, pokušavajući da otkrije da li su nam danas, više nego ikada pre, neophodne ljubav, lepa reč, prijateljstvo, nežnost i empatija… Da li su se osnovne ljudske vrednosti toliko izobličile da je laka zarada i gaženje preko svih moralnih normi ono što se podrazumeva u današnjem svetu, dok se maniri, plemenitost, blagost i humanost često potpuno drugačije protumače ili su u potpunosti zaboravljeni? Koliko smo skloni predrasudama? Šta je to što čoveka koči u tome da ide za svojom srećom? Koliko smo daleko spremni da idemo u potrazi za ljubavlju? Koliko smo imuni na zablude ljubavi? Kuda nas vode strasti? Kako savremeni mediji, društvene mreže i TV koncepti utiču na sliku koju stvaramo o sebi i drugima i koliko oblikuju našu svest? Da li je ključ sreće i uspeha u nama samima – u odbacivanju straha, u neodustajanju od svojih ideala i pomnom i neprestanom osluškivanju svog unutrašnjeg bića? Smemo li se usuditi verovati u to da na kraju svako dobije ono što zaslužuje – da li kroz delovanje božanske promisli ili čudesne snage univerzuma, pravde, karme… – i da se životne okolnosti nekada tako čudesno nameste da se sve kockice poslože same od sebe?

Posebno je zanimljiva autorova igra sa čitaocem u priči koja se tiče aktuelne situacije sa koronavirusom – tzv. priča-instalacija svakako će navesti čitaoca na zapitanost o tome šta je autor hteo da mu poruči?

Pripovedane lako i nenametljivo, blago psihološki iznijansirane i emocionalno obojene, priče podstiču čitaoca na razmišljanje, nudeći mu snažne poruke i otkrivajući dublju stranu stvarnosti.

1 KOMENTAR

  1. Divan covek. Isli smo zajedno u osnovnu skolu a od kada zivim u Parizu slabo pratim desavanja po Srbiji. Prijatno me iznenadio sa knjigom, mada I tada je lepo pisao.

  2. Postoji li štampano izdanje knjige? Ja sam stariji čovek tradicionalista i više volim pravu štampanu knjigu. Teme su zanimljive pa zato pitam a u ovo vreme retke su knjige koje pišu o tim temama. Žalosno je što veliki deo tema u novijim knjigama ima toliko vulgarnosti a sramota je i za jednog Basaru da piše na tako prostački način pokušavajući da imitira strane pisce. Tuga.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime