beoeko.com/printscreen

Nemojte izlaziti iz kuće – na ovo se svodi savet na sajtovima nadležnih institucija, koji tumače današnje podatke o zagađenju vazduha. Vazduh je u danas u Srbiji na najvišem stepenu zagađenja u Beogradu, Beočinu, Pančevu, Smederevu, Valjevu, Kosjeriću i Nišu, a situacija je alarmantna i u regionu.

Naime, Srbija, Bosna i sever Severne Makedonije danas su pogođeni jakim aerozagađenjem, pokazuju podaci na sajtovima, koji prate stepen zagađenja vazduha.

Uzrok, kao i obično, PM 10 čestice, koje su danas „zaslužne“ za to što stanovnci Beograda, Smedereva, Pančeva, Beočina, Niša, Valjeva i Kosjerića udišu vazduh najgoreg kvaliteta, petog nivoa. Na to ukazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), a na istoj mapi može se videti i da nešto čistiji vazduh, četvrtog kvaliteta, žitelji Subotice, Bora, Novog Sada i dela Pančeva.

Sajt Airvisual ima rang listu gradova u kojima je vazih najzagađeniji: po njoj, Sarajevo je na trećem, Skoplje na šestom i Beograd na sedmom mestu. Gradovi Indije, Kine, Bangladeša i Pakistana, ostali su iza nas.

Sajt WAQI (World Air Quality Index) vazduh u pojedinim srpskim gradovima opisuje kao nezdrav i veoma nezdrav. Poredeći brojke istaknute na ovom portalu, ubedljivi rekorder danas je Valjevo, sa indeksom zagađenja 263.

Uticaj na zdravlje stanovništva

Zdravstvene tegobe se mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba, navodi se na sajtu Beoeko.

– Preporuka za osetljive grupe: izbegavati naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini. Preusmeriti obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

– Preporuka za ostale u populaciji: skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Napornim aktivnostima smatraju se one koje su praćene ubrzanim i dubokim disanjem, a izvode se u spoljašnjoj sredini.

U Bosni još gore

Stanje u komšiluku još gore, jer je ovaj indeks u okolini Sarajeva bio veći od 300.

Konkretno, u Sarajevu i Visokom vazduh je jutros okarakterisan kao opasan, podaci su stranice „Zrak.ekoakcija“.

Indeks kvaliteta vazduha u Visokom iznosio je 314, a Sarajevu 309, a zbog opasnog vazduha moguće su ozbiljne posledice za celokupno stanovništvo, pa je građanima preporučeno da izbegavaju bilo kakve napore tokom boravka napolju.

Vazduh izmeren u 9.00 časova u Lukavcu je nezdrav i njegov indeks kvaliteta je 194, u Tuzli je indeks 183, a Jajcu 169, tako da bi srčani bolesnici i oboleli od bolesti organa za disanje, stari, trudnice i deca trebalo da smanje produžena ili veća naprezanja tokom boravka napolju.

Indeks kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje, navodi se na stranici „Zrak.ekoakcija“.

1 KOMENTAR

  1. Кога ово чуди. „Српски“ политичари су гањали Србе да по целом свету шире братство-јединство и певају Интернационалу а за здравље свог народа баш их брига. Тако је и данас.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime