pixabay.com
Kalemegdan

U doba pandemije koronavirusa, tokom koje je, čini se, u Austriji sve stalo na dva meseca, svetlost dana u Beču ugledala je knjiga koja navodi čitaoce da posete glavni grad Srbije, Beograd.

Izdavačka kuća “Falter” izdala je jedinstveni vodič kroz Beograd autorke Ide Salamon, rođene Labudović, koja opisuje glavni grad Srbije predstavljajući pet pešačkih ruta, kroz koje se može najbolje upoznati srpska istorija, kultura, ali i gradski život i kulinarski specijaliteti.

Autorka je studirala etnologiju, kulturnu i socijalnu antropologiju u rodnom Beogradu, gde je najpre radila kao naučni istraživač na Univerzitetu i kao referent za kulturu i nauku u Jevrejskoj zajednici. Od 2007. godine živi u Beču, gde je zaposlena u jevrejskom muzeju kao stručnjak za marketing.

U knjizi “Beograd – šetati, videti i uživati”, Salamon opisuje pet pešačkih ruta kroz Beograd iz različitih perspektiva, koje na najbolji način mogu da animiraju žitelje Austrije i u njima probude želju da posete grad na ušću Save u Dunav.

Tako su predstavljeni različiti delovi grada, njihova istorija i znamenitosti, kao i kratak jezički vodič sa najvažnijim rečima i podzravima.

U uvodnom delu, Salamon govori “o šarmu i temperametu Beograda”.

Svaka od pet ruta posvećena je određenom delu grada – prva vodi kroz Kalemegdan, koji autorka opisuje kao “najlepši park grada”, a druga je posvećena Savamaloj i Terazijama.
Treća ruta posvećena je Varoš kapiji, delu starog Beograda, četvrta vodi kroz Dorćol, a peta kroz Tašmajdan.

U šestom poglavlju knjige, autorka je predstavila brojna izletišta, Avalu, gradske muzeje…

Iako se grad kroz istoriju nekoliko puta obnavljao i menjao, mentalitet Beograđana, njihovo gostporimstvo, humor, spontanost, temperament i opuštenost – ostali nepromenjeni, navela je Salamon.

Kroz knjigu, čitaoce upoznaje i sa srpskim gastronomskim specijalitetima, koji zadovoljavaju sva čula – od bureka, ajvara, kajmaka, čvaraka, sarme, đuveča do ćevapa…
Kratko opisuje događaje s kraja 20. veka, smrt nekadšenjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, nestanak te zemlje, NATO bombardovanje 1999. godine.

Beograd, kako je istakla, često nazivaju i najstarijim gradom na svetu, budući da je na tom prostoru još 7.000 pre nove ere bilo prvo neolitsko naselje.

Kroz svoje priče, Salamon je predstavila i zajedničku istoriju Srbije i Austrije. Čitaocima posebno preporučuje da posete Narodni muzej u kojem se nalazi poznata “Ženska glava” Pabla Pikasa, kao i brojna dela velikana srpskog slikarstva.

U knjizi se navodi i da su i brojne svetske zvezde posetile Beograd i upoznale njegove čari – Elizabet Tejlor, Henri Mur, Iv Montan, Orson Vels, kraljice Elizabeta II…

Autorka ističe i da je Beograd, i pored svoje raznolike istorije, koja je obeležena i brojnim ratovima, ostao hrabar, inatan, plemenit, mističan i pre svega – sjajan grad.

1 COMMENT

  1. Ајде да се лажемо! Београд је град сиромаштва, незапослених… где владари из сенки, причају бајке народу о демократији. Балкански владари из сенки то су поколења Титових криминалаца, којима из џепа вире црвене пионирске параме.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here