EPA/Andrej Čukić

Grad Beograd i Kosovska Mitrovica do kraja godine će postati pobratimljeni gradovi, kaže za Sputnjik zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je ove nedelje boravio u tom gradu na Kosovu i Metohiji.

Zamenik gradonačelnika Beograda objašnjava da je ova poseta jedna u nizu koje Grada Beograda sprovodi kao deo strategije saradnje sa srpskim sredinama u regionu, sa gradovima u kojima živi najviše Srba.

Stanovi za prognatne Srbe 2004

– Poseta Kosovskoj Mitrovici je bila deo dogovora napravljenog još prošle godine u okviru koga svaka beogradska opština pomaže jednu od srpskih sredina na Kosmetu, bilo da je u pitanju opština ili mesna zajednica – kaže zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić inače nije otišao u Kosovsku Mitrovicu „ praznih ruku“ već je uručio ključeve stanova za 20 porodica.

– Grad Beograd je uspeo da izgradi zgradu sa stanovima za porodice koje su prognane sa Kosova i Metohije u martovskom pogromu 2004. godine iz svojih domova – kaže Vesić.

Ove porodice su, dodaje, posle martovskog pogroma živele u smeštaju koji je pripadao Trepči i bilo ih je čak 70, a skoro deset godina delile su jednu kuhinju i jedno kupatilo.

– U međuvremenu za 30 porodica grad Kosovska Mitrovica je uspela da nađe smeštaj, to jest, da ih raseli, a ostalima plaća stanove. Po završetku naše druge zgrade – a to bi trebalo da bude do kraja januara, i preostalih 20 porodica će konačno dobiti svoje domove – ističe zamenik gradonačelnika Beograda.

Beogradske kompanije grade park

Na ovaj način Vesić kaže da pokazujemo koliko nam je stalo do naših ljudi i da da je Srbija uz njih.

– Trudimo se i da na druge načine pomognemo, na primer slanjem adekvatne mehanizacije za bržu gradnju, organizujemo pozorišne predstave sa glumcima iz Beograda, organizujemo dolazak dece u Beograd i tako dalje – navodi Vesić.

Ovo, po njegovim rečima, nije sve, jer je zamolio nekoliko beogradskih kompanija da donacijama učestvuju u izgradnji parka koji bi trebalo da bude u blizini Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, dakle, bukvalno u centru grada.

– Oni su prihvatili naš poziv i taj park će ostati nešto što su donirale kompanije iz Beograda ovom gradu na Kosovu i Metohiji – dodaje Goran Vesić.

Međutim, ono što bi trebalo da bude kruna jestebratimljenje Beograda i Kosovske Mitrovice, što bi po Vesićevim rečima trebalo da se desi do kraja godine. On takođe ističe da će se Beograd već u oktobru pobratimiti i sa Banjalukom, a u opticaju je i bratimljenje sa Briselom.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime