Beograd i Priština ne pregovaraju o priznanju Kosova

0

Pokušaj zloupotrebe dobre volje Beograda: Ivica Dačić
 

Dačić je na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova rekao da razgovori koje Beograd vodi sa predstavnicima Prištine nisu razgovori o tome da Srbija prizna "njihov jednostrano proglaseni status nezavisnosti".

 

"O tome je (kosovski ministar spoljnih posloa Enver) Hodžaj govorio i u Berlinu i u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN. Govorio je o tome da treba da se potpiše takozvani mirovni sporazum između Srbije i Kosova, kojim bi Srbija priznala Kosovo i omogućila mu članstvo u međunarodnim organizacijama", naveo je Dačić.

 

Izveštaj Klinta Vilijamsona pozitivan pomak

Govoreći izveštaju američkog tužioca Klinta Vilijamsona o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Dačić je rekao da Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozdravlja taj izveštaj.
"Objektivni izveštaj tužioca daje nam razlog da verujemo da istraga u vezi sa ubistvima i trgovinom organima neće biti obustavljena. Nadamo se da će izveštaj tužioca Vilijamsona doprineti da se pitanje ovih teških zločina prebaci sa političkog na pravni teren, kao i da osnivanje suda, koji će se baviti navodima izveštaja i na osnovu njih podizati optužnice, neće biti odlagano", dodao je Dačić.

On je podsetio da su predstavnici Beograda "jasno rekli da razgovori koji se vode pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) i uz dobru veru da se može doći do kompromisa za poboljšanje uslova u kojima žive i rade ljudi na Kosovu, da su to razgovori koji su statusno neutralnog karaktera" i "da mi nijednim svojim činom nismo ni dali do znanja, a kamoli preduzeli bilo kakve formalne radnje kojima bi priznali nezavisnost Kosova".

 

Beograd je, kako je rekao, spreman za razgovore, ali ti razgovori u Briselu tenutno nisu u pauzi zbog Srbije već zato što u Prištini nije formirana vlada i što predštavnici Srbije nemaju sa kim da razgovaraju jer dosadašnja kosovska vlada ne želi da učestvuje u tim razgovorima, a nova vlada još nije formirana.

 

"Ovo je pokušaj zloupotrebe dobre volje Beograda…Srbija dobro zna koliko i šta može. Ne precenjuje svoje snage, ne misli za sebe da je velika sila, ali sa druge strane ne misli da prihvati da se naša dobra volja smatra kao naša slabost. Mi ćemo i dalje zadržati konstruktivnost u tom dijalogu i želimo da se ti problemi rešavaju", istakao je Dačić.

 

On je dodao da bi u oktobru u Beogradu trebalo da bude održana sednica ministara spoljnih poslova i ministara ekonomije Zapadnog Balkana sa predstavnicima EU.

Na toj sednici će, po njegovim rečima, učestvovati i predstavnici prištinskih vlasti u skladu sa načinom na koji je dogovoreno njihovo učešće odnosno, kako je rekao, asimetričnog predstavljanja Kosova ne kao države, već uz zvezdicu i fusnotu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here