Z. Mirković
Maksimilijan Kraus

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečkom parlamentu Maksimilijan Kraus, koji boravi u poseti Srbiji, ocenjuje protekle događaje na severu Kosova bile provokacije Prištine i ističe da Srbija ima pravo da na to reaguje.

Kraus je na pitanje da li je FPO posle odlaska sa čela stranke Hajnc-Kristijana Štrahea promenila politiku prema Kosovu, naglasio da je ta stranka bila i ostala čvrsto protiv jednostrano proglašene nezavisnosti.

Kraus ističe da se u tom smislu ništa nije promenilo i da je jasno da je Kosovo pravno sastavni deo Srbije.

– Odbijamo otcepljenje suprotno međunarodnom pravu i po tom pitanju imamo isto viđenje kao i Vlada Srbije – dodao je Kraus.

Posebno je istakao da FPO osuđuje eskalaciju nasilja na severu KiM i incidente u kojima je jedan Srbin ranjen.

– To su provokacije kosovskih Albanaca. Smatramo da država Srbija ima pravo da interveniše. Potrebno je naći miroljubivo i održivo rešenje – dodao je Kraus.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, on je ukazao da je na Srbiji odluka o evropskom putu, ali da će, kada pregovori budu pozitivno okončani, Unija dobiti važnog partnera.

– Verujem da bismo sa Srbijom dobili partnera koji zatupa tradicionalne vrednosti, koja je hrišćanska zemlja, sa kojom bismo mogli u EU zajednički da nastupimo protiv negativnih tendencija u Uniji – rekao je Kraus.

Delegacija FPO, u kojoj je bio i poslanik Evropskog parlamenta iz redova FPO, Harald Vilimski, razgovarala je sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem o saradnji Austrije i Srbije, velikom broju građana poreklom iz Srbije u Austriji, evropskom putu Beograda, pitanju KiM, ali i o vakcinaciji.

Kraus kaže da je sa Dačićem razgovarao o vakcinaciji, odnosno o priznavanju ruske i kineske vakcine u EU, ističući da je velika nepravda što Unija ne priznaje kineski “Sinofarm” i ruski “Sputnjik V” i ne želi da izjednači te vakcine sa ostalima.

– Nefer je da ljudi koji su se vakcinisali kineskom ili ruskom vakcinom ne mogu da budu tretirani na isti način kao imunizovani u Austriji i EU. FPO jasno kaže da ne sme da se pravi razlika između različitih vakcina. Građani po tom pitanju moraju da budu jednako tretirani – kategoričan je Kraus.

On je istakao zadovoljstvo što u Austriji živi veliki broj građana srpskog porekla, koji su se odlično integrisali i postali deo njenog društva.

– Kao FPO podržali smo njihovu integraciju, i to smo dokazali time što smo kao prva stranka imali poslanika srpskog porekla u bečkoj skupštini – rekao je Kraus.

Kada je reč o političkoj situaciji u Austriji, nakon ostavke Sebastijana Kurca zbog istrage koja se vodi protiv njega zbog pronevere i mita, Kraus prognozira vanredne parlamentarne izbore najkasnije do polovine naredne godine.

On je ocenio da je politička situacija u Austriji veoma napeta, da je Kurc umešan u ogroman korupcionaški skandal i da su on i njegova stranka OVP teško uzdrmani.

Sa druge strane je, kaže, koalicioni partner OVP – Zeleni, koji, primećuje, ne zna šta da radi.

Zbog toga smatra da, srednjoročno gledano, vanredni parlamentarni izbori neće moći da se izbegnu, a iz tih izbora, dodaju, FPO će izaći osnažen.

– Ko poznaje austrijski Ustav zna da je za održavanje parlamentarnih izbora potrebno više meseci pripreme. Zato smatram da će ova vlada trajati svega par nedelja i da ćemo početkom, najkasnije sredinom godine imati vanredne izbore – rekao je Kraus.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here