Tanjug

Vrednost UV indeksa izmerena u 11 časova u Beogradu je veoma visoka, stoji na zvaničnom sajtu Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje, pa je neophodno da građani preduzmu adekvatne mere kako bi se zaštitili.

Ovo je četvrti stepen od pet koliko ih ima (postoji još i „ekstremno visok“ indeks UV zračenja), građani bi trebalo da budu prilično oprezni.

U ovom slučaju, neophodno je poštovati sledeća pravila ponašanja:

– Minimalno direktno izlaganje suncu u periodu između 10 i 16h.

– Ukoliko ste na otvorenom, boravite u hladovini, nosite odeću od prirodnih materijala koja pokriva što veću površinu tela, šešir širokog oboda i naočare sa staklima koja blokiraju UV zračenje.

– Na kožu, a naročito na kožu otkrivenih delova tela, nanosite u debljem sloju kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom SPF 30+ na svaka 2 sata, čak i tokom oblačnih perioda.

– Obratite pažnju na svetle površine, kao što su pesak i voda, koje reflektuju UV zrake, odnosno sa čijih površina se odbijaju UV zraci i time povećavaju izloženost.

Prema najavama iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, veoma visoki nivoi UV zračenja, praćeni visokim temperaturama od skoro 35 stepeni, očekuju se i narednih dana.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime