Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić posetio je danas Muzej savremene umetnosti kako bi se uverio da pripreme za retrospektivnu izložbu “Čistač” Marine Abramović teku dobro i tom prilikom je razgovarao sa vršiocem dužnosti direktora Muzeja Slobodanom Nakaradom o načinima da tu instituciju učine vidljivijom, posebno turistima.

Radojčić je istakao da su Muzej savremene umetnosti, Narodni muzej i Muzej Nikole Tesle bili najznačajniji muzeji u prethodnom periodu i dodao da je 250.000 ljudi, koji su posetili MSU u prethodne dve godine, značajan broj.

– Meni je posebno važno da građani Beograda i Srbije posećuju muzeje i da su u sve većem broju prisutni u našim muzejima. Takođe je važno da turisti ne dolaze više u Beograd samo zbog dobrog provoda, nego zato što je i kulturna ponuda sve bolja. Tako da je mali broj turista koji ne posete makar jedan od ovih muzeja – istakao je gradonačelnik. Radojičić i Nakarada su razgovarali o mogućnosti da se grad bolje obeleži putokazima ka Muzeju i o autobuskoj liniji koja bi omogućila da građani i turisti lakše i brže dođu do te institucije.

Radojičić se osvrnuo na izložbu Marine Abramović koja se 21. septembra otvara u Muzeju savremene umetnosti i koja se našla na listi “28 izložbi zbog kojih vredi putovati” prestižnog magazina “Njujork tajmsa”, uz postavke u Parizu, Sao Paulu, Lagosu i Londonu.

– Očekuje nas izuzetno značajna izložba. Marina Abramović je svetska zvezda i Beograd će biti narednih meseci umetnički centar. Tim Muzeja radi sve da to bude dobro pripremljeno i verujem da će i svetska javnost biti zadovoljna. To je velika odgovornost i velika čast za sve nas –  rekao je Radojčić i dodao da će nastaviti da ulažu u institucije kulture kako bi kulturna ponuda bila što bolja.

Nakarada kaže da za izložbu “Čistač”, koja će biti otvorena od 21. septembra do 20. januara, vlada veliko interesovanje i da očekuju da u tom periodu kroz muzej prođe preko 150.000 ljudi.

– Sve je spremno. Izložba je bila vrlo zahtevna i teška za pripremu, posebno zato što ova zgrada nije predviđena za toliko video radova imajući u vidu veliki broj prozora, ali smo i to rešili – kazao je Nakarada u izjavi medijima.

Za predavanje Marine Abramović, 28. septembra ispred Muzeja, za tri dana je planulo 6.500 karata i Nakarada očekuje tokom trajanja izložbe i veliki broj posetilaca iz celog regiona.

– Mislim da Beograd postaje umetnički centar sveta, a Muzej savremene umetnosti kao referentna ustanova polako se vraća tamo gde je i bio – naglasio je Nakarada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here