Z. Mirković
Boravili u Srbiji: Autori izložbe

U galeriji, u sklopu bečkog kafea Coffee and Beard (Zieglergaše 34), otvorena je izložba “Made in Balkan” , u okviru koje se prikazuje Beograd.

Do 8. avgusta posetioci mogu da vide fotografije beogradskih umetnika, ljude u autobusima i na stanicama javnog prevoza, kao i Adu Ciganliju ili Novi Beograd.

Fotografije u različitim formatima su deo magazina “Made in Balkan”, čije prvo izdanje je posvećeno Beogradu.

Taj magazin je završni rad pet apsolvenata: Simona Barbaha, Anais Erikson, Katarine Koberger, Danila Vukasovića i Stele Ventlant.

Tim, koji je mešavina apsolvenata fotografije i grafike, nameravao je ne samo da kombinuje ove dve tehnike, već je želeo da otkrije nešto novo, da prikaže život, što objektivnije prenese atmosferu.

Danilo Vukasović je odrastao u Beogradu.

– Hteo sam da studiram sportske nauke, pošto sam igrao košarku. Tokom učenja nemačkog jezika sam dobio fotoaparat i to mi je onda bilo zabavnije – objasnio je kako se odlučio na upis u Grafiše školu.

U jesen 2019. godine grupa se uputila u petodnevnu posetu Beogradu.

Od tri fotografa se Simon Barbah specijalizovao za arhitekturu, Katarina Koberger i Danilo Vukasović za portrete. Oni su vodili i brojne intervjue sa beogradskim umetnicima.

Inače Vukasović koristi analognu kameru jer, kako kaže, dobro razmisli pre nego što slika zato što je film ograničen na 36 snimaka.

– Kada razviješ slike, onda je to kao poklon, iznenađenje – objasnio je on.

Grafičarke su zadužene za izradu magazina, a petočlani tim je već pokazao želju da nastavi projekat i da prikaže portret drugog grada ili regiona na Balkanu.

– Čim korona bude dopustila da putujemo autobusom, onda ću proći čitav Balkan i slikati – najavio je Vukasović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here