M. Jovanović
Skupština Srbije

“Pismo Federike Mogerini o ZSO, koje je obelodanio lider DSK Isa Mustafa, za Srbiju je nešto novo”, kaže narodni poslanik Milovan Drecun i ocenjuje da je to urađeno iza leđa Beograda.

– Ako je pismo tačno, ispašće da smo prevareni ne samo do strane Albanaca, nego i od strane Evropske unije – ističe on.

Mustafa je objavio pismo koje je 24. avgusta, 2015. godine, dan pre potpisivanja Sporazuma o opštim principima Zajednice srpskih opština (ZSO), primio od bivše visoke predstavnica EU Federike Mogerini, a u kojem ga ona uverava da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

– Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je pokazao navodno pismo Federike Mogerini iz 2015. godine, gde mu ona kaže da po njenom razmevanju, znači po razumevanju EU, nisu dogovorene nikakve izvršne nadležnosti ZSO. To je nešto novo, to je jedan jednostrani potez koji je iza leđa Beograda – navodi Drecun.

On smatra da bi specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak trebalo da razjasni novonastalu situaciju.

– Mislim da bi Lajčak trebalo da razjasni tu situaciju, jer Mustafa kaže da ga je upoznao sa tim. Ispašće da smo prevareni ne samo do strane Albanaca, nego i od strane EU, ako se ispostavi da je to pismo tačno – dodaje.

– Nakon posete Lajčaka glavno pitanje je kako on misli da premosti ključnu prepreku za razgovor i natera Prištinu da realizuje Zajednicu srpskih opština – kaže Drecun za RTS.

“Prvi put je Lajčak rekao da takozvani Ustav Kosova može da se menja“

On ističe da je Miroslav Lajčak rekao da dve strane treba same da odrede kako će izgledati normalizacija i da se Evropska unija neće mešati u to.

– To je nešto što je na dugačkom štapu, veoma široko definisano. Prvi put je Lajčak rekao da takozvani Ustav Kosova može da se menja – navodi Drecun.

Ističe da papir o primeni Briselskog sporazuma predviđa prilagođavanje pravnik okvira.

– Dakle, tamo gde zakoni nisu prilagođeni Briselskom sporazumu, ne treba menjati sporazum nego pravni okvir. Albanci idu obrnutim putem, oni žele da se promeni Briselski sporazum i to je njihov pokušaj da izvrše njegovu reviziju – objašnjava Drecun.

Milovan Drecun podseća da su Albanci učinili korak koji nije bio predviđen sporazumom i obratili se takozvanom Ustavnom sudu koji je doneo potpuno kontradiktornu odluku.

– Lajčak takođe kaže da Zajednica srpskih opština treba da se formira u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ja pretpostavljam da nije dobro čitao sporazume jer se tamo uopšte ne govori o Ustavnom sudu – ističe Drecun.

Ističe da je neprihvatljivo da Zajednica srpskih opština bude asocijacija kakva je predviđena takozvanim Ustavom Kosova.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here