epa/FRANCIS R. MALASIG
Foto: Ilustracija

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica” od utorka ujutru je ponovo u kovid sistemu.

Za dva dana, tačnije 36 sati, ta zdravstvena ustanova primila je oko 300 kovid pacijenata, a na raspolaganju je još deset slobodnih kreveta, rekao je za Tanjug direktor tog Instituta Zoran Baščarević.

Prema njegovim rečima, klinička slika pacijenata koji se sada primaju u “Banjicu” je mnogo teža nego što je bila u aprilu, kada je bolnica prvi put bila ubačena u kovid sistem.

– Od utorka, tačnije za 36 sati, ”Banjica” je primila 300 pacijenata – 200 u prvom danu i ostalih 97 ili 98 tokom jučerašnjeg dana. Imamo još desetak slobodnih kreveta – rekao je Baščarević.

Ističe da je u ovom trenutku 55 pacijenata na kiseoničnoj potpori, a otvoreno je, ističe, i odeljenje intenzivne terapije na kojem trenutno leži 12 pacijenata.

– Odeljenje intenzivne terapije ima ukupno 20 mesta, ukoliko tu ne bude bilo dovoljno mesta moraćemo da proširimo kapacitete na operacione sale, u kojima ima priključaka za kiseonik i monitoring – kaže Baščarević.

Ponovio je da je klinička slika pacijenata teža nego što je bila, jer su, dodaje, upale pluća teže i čini se, kaže Baščarević, da je ovaj “pik” epidemije teži od prethodnog.

Baščarević je potvrdio da u bolnici uglavnom preovlađuju mlađi pacijenti, ali da pravu statistku o starosnoj i polnoj strukturi još nemaju, jer, naglašava, zbog naglog priliva pacijenata statistikom nisu stigli da se bave.

– Pacijente posmatramo kao lake, srednje i teške i one kojima treba ili ne treba kiseonik – kaže Baščarević.

Za sada, navodi, zdravstveni radnici uspevaju da postignu posao, ali, naglašava, da to ne bi bilo moguće bez pomoći kolega iz Kliničkog centra Srbije – oko 40 specijalista lekara internističke grupacije.

– Oni zajedno sa našim internistima i anesteziolozima, kao i sa našim ortopedistima koji takođe rade, leče ove pacijente – naveo je Baščarević.

Kada je reč o broju medicinskih sestara, navodi da ih i u toj ustanovi, kao i u drugim, nema dovoljno za broj pacijenata sa tako teškom bolešću kao što je virus korona, ali da će se ustanova potruditi da dopuni nedostajući kadar.

– Sada je teško naći raspoloživ kadar, jer su svi već negde raspoređeni i zauzeti. Za sada se borimo sa onim što imamo – rekao je Baščarević.

Očekuje, kaže, da će se stanje pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom u narednim danima poboljšati i da će iz “Banjice” biti premešteni u Arenu.

– Ali da ne zaboravimo, pacijentima kojima se komplikuje stanje teku opet prema nama, jer ovde je prava bolnica i imaju pravo lečenje – rekao je Baščarević.

Ističe da “Banjica” ima dovoljno zaštitne opreme i lekova, dodajući da ih bilo dovoljno i u aprilu i da ta ustanova nikada nije imala problem sa nestašicom zaštitne opreme i potrošnog materijala.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here