Beogradski maraton formirao je Medicinski tim sastavljen od vrhunskih stručnjaka iz različitih medicinskih specijalnosti, a sve u cilju što bolje organizacije najveće trke u regionu.

Ovogodišnji 33. Beogradski maraton trebalo je da se održi 26. aprila, ali je zbog pandemije korona virusa pomeren za 18. oktobar.

– Jedna od najbitnijih oblasti o kojoj brinemo i kojoj posvećujemo posebnu pažnju, još od samog osnivanja i organizacije prvog Beogradskog maratona je zdravstvo, odnosno medicinska briga i zaštita. U cilju daljeg napreka u ovoj oblasti, Beogradski maraton je formirao Medicinski tim sastavljen od sedam vrhunskih stručnjaka iz medicine – različitih specijalnosti, na čelu sa Prof. dr Goranom Rađenom kao medicinskim direktorom Beogradskog maratona – rekao je direktor BGD maratona Dejan Nikolić.

Ostali članovi tima su Prof. dr Dušan Lekić, Prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović, Prof. dr Jovan Đurović, Dr Marija Anđelković, Dr Rade Babović i Dr Daniel Pešić.

– Nastavljamo tradiciju započetu pre gotovo 30 godina kada je Beogradski maraton, među prvima u okruženju, imao medicinskog direktora Prof. dr Dušana Lekića i uže specijalizovanu maratonsku medicinsku ambulantu, ali pokazujemo i ozbiljnost i odgovornost u ovoj značajnoj oblasti za rad i organizaciju ovako velikog i kompleksnog sportskog događaja. Tim će se u narednom periodu, po potrebi, proširivati i imati u potpunosti definisan delokrug aktivnosti.

Medicinska bezbednost svakog učesnika u našim programima je naš prioritetni zadatak, ističe Nikolić.

– U tom smislu smo predvideli i niz aktivnosti i medijskih objava iz ove oblasti. O našim aktivnostima obavestili smo i AIMS ( Svetsko udruženje maratona i uličnih trka ) i dobili njihovu podršku, kao i prepoznavanje kvaliteta našeg rada, u godini kada ćemo obeležiti 30 godina od kako je Beogradski maraton postao član ove najveće sportske međunarodne Asocijacije.

Pre formiranja našeg Medicinskog tima BGD maraton se konsultovao i dobio punu podršku od strane IIRM (International Institut for Race Medicine – Međunarodni Institut za trkačku medicinu), referentne međunarodne strukovne organizacije čiji je Beogradski maraton takođe član, a u čijem sastavu su i medicinski direktori maratona u Njujorku, Bostonu, Čikagu, Tokiju.

– Uskoro ćemo sa njima imati i konkretne oblike saradnje, zasnovane na ustanovljenim protokolima i primerima dobre prakse kada je u pitanju medicinska podrška ovakvim događajima. Beogradski maraton je, tako, ponovo načinio pionirske korake u regionu i stvorio uslove za dalji uspešan napredak kompletne organizacije ovog događaja – istakao je Nikolić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here