EPA
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok

Ministarska spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je izjavila da se Izrael mora pridržavati odluke Međunarodnog suda pravde (MSP), a da Hamas mora osloboditi taoce.

Najviši sud Ujedinjenih nacija nije u petak naredio prekid vatre u Pojasu Gaze, ali je tražio da Izrael preduzme sve mere da bi sprečio svoje snage da počine genocid u toj palestinskoj enklavi. Proces protiv Izraela za genocid pokrenula je Južna Afrika, koja je od Međunarodnog suda pravde tražila da naredi Izraelu da obustavi vojnu operaciju u Pojasu Gaze.

Berbok je konstatovala da „Međunarodni sud pravde nije odlučio o glavnom pitanju, ali je naredio privremene mere. One su takođe obavezujuće po međunarodnom pravu. Izrael se mora toga pridržavati“.

– U isto vreme sud je razjasnio da su izraelske akcije usledile posle varvarskog terora (Hamsa) 7. oktobra i podsetio da Hamas takođe obavezuje međunarodno humanitarno pravo i mora konačno osloboditi sve taoce. Mi ćemo podržavati to svom svojom moći, kao i meru naređenu Izraelu da hitno omogući više huminatarne pomoći Gazi – rekla je nemačka ministarka.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here