EPA-EFE
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok

Neposredno pre druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, sastaju se ministri spoljnih poslova G20. Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok došla je sa jasnom porukom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu.

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok pozvala je grupu vodećih ekonomskih sila, G20, da iskoristi svoju težinu kako bi pronašla rešenje za krize u Ukrajini i Gazi.

– Više je nego dobro što Brazil sada predsedava G20, jer se fokusira na zaštitu klime i pravdu, a zatim će se klimatska konferencija održati ovde, u Brazilu, sledeće godine – rekla je političarka nemačkih Zelenih na marginama sastanka ministara G20 u Rio de Žaneiru u Brazilu.

– Istina je da ovaj svet nećemo učiniti pravednijim ako ne stavimo pod kontrolu akutne krize. To se odnosi na brutalni ruski agresorski rat u Ukrajini, ali i na situaciju na Bliskom istoku – rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova.

– Efekti ta dva rata najteže pogađaju najsiromašnije ljude širom sveta. Zato je toliko važno da G20, pored pitanja pravosuđa, zaštite klime i borbe protiv siromaštva, traži načine za postizanje mira u Ukrajini i na Bliskom istoku – objasnila je.

“Agresija Rusije je više od regionalnog sukoba”

Na početku sastanka, Berbok se ponovo direktno obratila svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu.

– Ako vam je stalo do ljudskih života, ako vam je stalo do sopstvenog naroda, ruske dece i mladih, morate prekinuti ovaj rat sada – rekla je Berbok obraćajući se Lavrovu, koji je sedeo tri mesta dalje, sa njene leve strane.

– Ako bi Rusija sada završila ovaj rat, sutra bi put ka miru i pravdi bio širom otvoren – dodala je ona.

Obraćajući se ostalim članovima grupe, Berbok je apelovala: „Ako želimo da izgradimo ‘pravedan svet’, moramo da se borimo zajedno protiv ratova i kriza. Odlučno, sa poštovanjem i spremnošću na samopreispitivanje.“

Ona poštuje, kako je rekla, to da se imaju različite perspektive rata u Ukrajini. Zemlja udaljena 10.000 kilometara od Kijeva doživljava drugačiju bezbednosnu pretnju od zemlje u Evropi. Ali „ruska agresija je više od regionalnog sukoba“, upozorila je Berbok.

– Agresorski rat Rusije poziva sve nas da odlučno branimo osnovne principe koji nas sve štite: Povelju Ujedinjenih nacija, međunarodno pravo i ljudska prava. Ti principi štite sve nacije, bez obzira koliko velike ili male bile – navela je nemačka ministarka.

Na marginama konferencije G20, Lavrov se sastao sa brazilskim kolegom Maurom Vijeirom. Bilateralni sastanak Berbok i Lavrova nije bio planiran, kao što je to bio slučaj i na sastanku ministara spoljnih poslova G20 u Indiji 2023. godine. Osim toga, ne bi trebalo da postoji ni zajednička fotografija svih učesnika, kao što je bilo uobičajeno pre rata u Ukrajini.

6 COMMENTS

  1. I sta je rekao Lavrov, sigurno se uplasio od ove sto joj godina ima 560 dana i rekao uredu sutra prekidamo rat.

  2. Opa neko debelo laze ko je Gospodjo Berbok mimo saveta bezbednosti borbandovo SR Jugoslaviju ko otima dio teritorije suverene Drzave Srbije ko ne postuje Rezoluciju UH 1244 o kojoj pravdi pricate nevidjeno licemerje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here