EPA/Georgi Licovski
Analena Berbok

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok apelovala je danas na Rusiju da zaustavi rat protiv Ukrajine, jer je to, kako je rekla, i rat protiv Oebsa, dodajući da je Savetu ministara te organizacije potrebno da donese odluke kojima će se očuvati njena efikasnost.

Berbok je, u obraćanju na plenarnoj sednici Saveta ministara Oebsa, istakla da je Rusija napadom na Ukrajinu napala i evropski bezbednosni poredak.

Ona je podsetila da je na prošlogodišnjem skupu, 55 zemalja članica odlučilo da bude na strani međunarodnog prava i mira i poručilo da će sačuvati evropski bezbednosni poredak svim sredstvima i pored pokušaja Rusije da blokira budžet organizacije, pa i njenu efikasnost.

– Pošto je ovaj put i Rusija predstavljena u ovoj sali, iako ne i njen ministar koji je došao samo da priča, a ne i da sluša druge, poručujem vam – zaustavite ovaj rat koji je usmeren i protiv Oebsa. Zaustavite patnju koju ste naneli milionima ljudi – kazala je Berbok.

Naglasila je da za to nisu potrebni nikakvi pregovori, ustupci Ukrajine, već samo odluka Rusije da poštuje principe Oebsa i povuče svoje trupe.

Podsetila je i da se tri službenika Oebsove posmatračke misije još uvek nalaze u ruskom zatočeništvu, što, kaže, predstavlja brutalno kršenje zajedničkih pavila Oebsa.

– Učinićemo sve, ako se nastavi rat, da ne dopustimo da se slomi Oebs. Videli smo da su budućnost i vrednosti Oebsa važniji nego ikad – dodala je ona.

Apelovala je na sve zemlje članice, koje, kako je dodala, žele da slušaju, da učine sve da se očuva efikasnost Oebsa kroz zajedničku odluku u korist evropskog bezbednosnog poretka.

5 COMMENTS

  1. Sta i o cemu prica ova zena?MIsli li ona jos uvek da se svet okrece kako Amerika i njeni sateliti hoce da oni odredjuju sta je dobro a sta ne da su 70% sveta njihovi vazali a vazali moraju slusati.Ova Frau treba se probiditi. Moj predlog; poslati seselja.

  2. Nije njoj stalo do Ukrajne (da jeste insistirala bi na Minskim sporazumima), nego je nemačka ekonomija u recesiji bez jeftinog ruskog gasa…što pre rat stane, pre će te ukrajinske izbeglice imati gde da rade u nemačkoj privredi…

  3. Za politiku niste, jer je očito da radite, kako protiv interesa svog naroda, tako i protiv interesa EU, ali i cele Evrope. Za kućanske poslove također niste. Postavlja se pitanje čemu Vi uopšte služite na ovom svetu, sem da ponavljati kao papagaji ono šta Vam kauboji kažu. Očito ne znate ni da čitate, na glavi Vam lepo piše, ” promućkaj pre upotrebe”, ali ste i to zaboravili. Iz svega navedenog vide da ste neupotrebljivi i kao takvi.nepotrebni, kako svom narodu, tako i nama. O Rusiji i Rusima tek ne treba trošiti reči.

  4. Престаните слати оружје и новац украјини.И оканите се пријетња , видимо шта је еу и нато.Четврти рајх

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here