EPA-EFE/HAYOUNG JEON
Nemački Bundestag

Ambasador Izraela u Berlinu Ron Prosor i jevrejske organizacije u Nemačkoj, oštro su kritikovali tu zemlju zbog toga što je bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji Generalne skupštine UN, kojom se ne osuđuje teror palestinske militantne grupe Hamas.

Prosor je pozvao Nemačku da jasno podrži Izrael u Ujedinjenim nacijama, objavio je Dojče vele (DW).

“Potrebna nam je podrška Nemačke u UN”, rekao je Prosor na konferenciji stranke CDU u Hirtu kod Kelna u nemačkoj saveznoj državi Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Prosor, koji je bio stalni predstavnik Izraela pri UN od 2011. do 2015. godine, optužio je i svetske organizacije da odgovornost za sukob prebacuje na Izrael, iako je Hamas prvi izvršio napad na jug Izraela.

Centralni savet Jevreja u Nemačkoj takođe je kritikovao uzdržavanje Nemačke prilikom glasanja o rezoluciji UN.

Predsednik Centralnog saveta Jevreja Jozef Šuster rekao je da je Nemačka uzdržanim stavom podržala, kako je naveo, stav UN koji relativizuje odnos prema Izraelu.

“Nemačka je trebalo da odbije rezoluciju”, rekao je Šuster, navodeći da bi se na taj način pokazala nemačka solidarnost sa Izraelom.

Predsednik Nemačko-izraelskog društva Folker Bek rekao je da je Nemačka trebalo jasno da glasa protiv rezolucije kojom se, kako je naveo, osporava pravo Izraela na samoodbranu.

Bek je kritikovao i što se u rezoluciji ne pominje teror Hamasa.

U Generalnoj skupštini UN je u noći između petka i subote dvotrećinskom većinom usvojena rezolucija kojom se Izrael poziva na prekid vatre kako bi se pomoglo Palestincima u Gazi.

U rezoluciji se osuđuje nasilje nad izraelskim i palestinskim civilnim stanovništvom, poziva se na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca civila i zahteva se nesmetan pristup humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Takođe se poziva na trenutni i održivi prekid vatre koji bi trebalo da dovede do prestanka neprijateljstava.

Međutim, u tekstu se ne pominje teroristička organizacija Hamas koja je 7. oktobra izvela najveći masakr u istoriji Izraela, kada je ubila 1.400 Izraelaca i kidnapovala više od 220 ljudi koje drži kao taoce.

Od 193 zemlje članice UN, 120 zemalja je glasalo za rezoluciju, 14 je bilo protiv, a Nemačka je bila jedna od 45 država koje su bile uzdržane.

3 COMMENTS

  1. Плаши ме да иза Хамаса не стоје исти они који су финансирали бесомучно убијање Јевреја, Срба и Руса током ww2 у коме су Немци су били извршиоци…много је подударности…Србе су 90-тих убијали Хрвати, Албанци и муџахедини испред НАТО пакта, а сада на Балкану праве границе као из времена 1941-1945; међусобно ce убијају Украјинци и Руси (а они су заједно ушли у Берлин); неко индукује убијање Јевреја преко Хамаса или других екстремистичких група са циљем да се уништи Израел…много ми је то чудно… да ли се уопште ww2 завршио или још увек траје ? Ко манипулише лажним јавним изјавама?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here