Tanjug/AP
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Završen je prvi sastanak delegacija Srbije i Kosova u ambasadi SAD u Berlinu o ponovnom uspostavljanju železničkog saobraćaja.

Članovi delegacija sastali su se sa ambasadorom Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom američkog predsednika za mirovne pregovore Prištine i Beograda. Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Grenelov službenik za medije Dik Kastin, sastanak je završen ali za sada nema dodatnih informacija.

Postizanje dogovora o uspostavljanju železničkog saobraćaja u načelu potvrdili su Grenel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u petak (24. januar) u Beogradu.

Grenel je o tome prethodno u Prištini razgovarao i sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i liderima pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK) koji pregovaraju o formiraju nove vlade Kosova na osnovu rezultata izbora od 6. oktobra 2019.

Kosovsku stranu, na osnovu odluke odlazećeg ministra infrastrukture Pala Lekaja, u Berlinu predstavlja Đem Veselji, direktor odeljenja za kopneni transport i Ram Ćupeva, direktor putne infrastrukture, dok srpsku delegaciju predvodi Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

„Iako su naše institucije spremne da nastave da doprinose stabilnosti i dobrosusedstvu, naglašavamo da kakav god se sporazum postigao, on će biti samo na osnovu Ustava i zakona na snazi“, napisao je Lekaj na Fejsbuku.

Kako se navodi u odluci koju je Lekaj potpisao, pregovaračka ekipa Kosova u Berlinu će moći da potpiše sporazum ili potrebni aranžman za početak funkcionalizacije direktne železničke linije Priština–Beograd.

Dogovori o železničkom saobraćaju usledili su iste nedelje kada su se dve strane, takođe uz posredstvo Grenela, koji je i američki ambasador u Berlinu, složile o uspostavljanju direktnog leta Priština–Beograd.

S druge strane, odlazeći premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je novinarima izjavio da sporazum o železnicama nije istinska ponuda budući da je, praktično, železnička infrastruktura na Kosovu veoma slaba i takoreći nefunkcionalna.

– Naše železnice koje nas vežu sa Srbijom su u jako lošem stanju. U procesu smo renoviranja. To je jedan veliki projekat sa EU. Sporazum sa Srbijom o saobraćaju neće štetiti Kosovu – kazao je Haradinaj, navodeći da veliki broj građana Kosova već putuje kroz Srbiju, da će to sada moći i avionom, a u budućnosti i vozom.

4 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime