Berluskoni: Sanjam ulazak Izraela u EU!

0

Partner sa fašistima, "burazer" sa Putinom, drugar sa Gadafijem, sanja Izrael…: Silvio Berluskoni

 

"Ovde sam sa osam najvažnijih ministara u mojoj vladi zbog ovog bilatelarnog sastanka", kazao je Berluskoni na prijemu u kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, naglasivši da zajedničke sednice vlade Italija održava samo sa pet najvažnijih evropskih zemalja.

Takva sednica održaće se sutra u Jerusalimu, a to pokazuje da Italija smatra Izrael "jednom od evropskih zemalja", rekao je italijanski premijer. "Dok sam ja jedan od onih koji oblikuju politiku, moj najveći san je da uključim Izrael u zemlje Evropske unije", naglasio je on.

Tokom svečane večere u čast italijanskog premijera u hotelu "Kralj David" u Jeruslaimu, izraelski premijer je pohvalio podršku vlade u Rimu oštrim sankcijama protiv Irana kako bi se omeo razvoj nuklearnog programa te zemlje.

Iran u mislima: Benjamin Netanjahu

"Čovečanstvo stoji pred jednim od najtežih testova od Drugog svetskog rata", rekao je Netanjahu, upozorivši da "radikalni islamski režim preti dobrobiti države Izrael, regionu i čitavom čovečanstvu".

Zato je danas potrebno imati odlučnost i hrabrost, dodao je Netanjahu, ocenivši da njegov "dragi prijatelj Silvio" ima jasnu viziju, odlučnost i hrabrost pravog lidera.

Berluskoni je odgovorio da podržava Izrael i izraelski narod i da je njegova politika uvek bila u skladu s politikom premijera Izraela.

"Izrael je postao jedna od pet najbližih zemalja Italiji. Možete se nama obratiti za svaki zahtev za podršku u međunarodnoj zajednici. Ja želim da vam obećam da to nije samo moj stav. To je stav i čitave italijanske vlade i naroda", istako je Berluskoni.

On je, prvog dana posete Izraelu, obišao i Memorijalni centar holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu.

"Moj posao je da osiguram da svetski lideri ne počine istu grešku iz prošlosti, grešku indiferetnosti koja je dovela do najveće tragedije u istoriji", kazao je Berluskoni.

Italijanski premijer će sutra imati čitav niz radnih sastanaka, najpre sa šefom izraelske diplomatije Avigdorom Libermanom i potom sa vođom opozicije Cipi Livni.
Posle toga će se održati zajdnički sastanak ministara s obe strane, a u sredu će se Berluskoni obratiti Knesetu i ručati s predsednikom Izraela Šimonom Peresom.

 

 

Koju li je priču Berluskoni za njega smislio?!: Mahmud Abas
 

 

On će posetiti i Vitlejem, na Zapadnoj obali, gde će se sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here