pixabay.com

Profesor međunarodnog prava iz Rima Aldo Bernardini ocenio je da je nekadašnja SFRJ svetskim silama bila pretnja, s obzirom da je bila velika zemlja, i da je bilo važno „rasparčati“ na male zemlje.

U intervjuu za današnje „Večernje novosti“, on je rekao da takozvani vladari sveta, gde god je moguće, „rasturaju zemlje“, jer je, kako kaže, „nad rasparčanima lakše vladati“.

– Cilj je bio rasparčati je (SFRJ) na male zemlje. Tako je i danas, velikim zemljama se uzima snaga, kako ne bi mogle da urade ništa što nije u interesu velikih sila, onih koje su to učinile – rekao je Bernardini.

Prema njegovim rečima, ovo je „era restaurisanja čitavog sveta, tako da liči na period kolonijalizma“.

Bernardini, koji je i autor knjige „Ubijena Jugosalavija“ i jedini Italijan koji je u zatvorskoj ćeliji u Hagu razgovarao s nekadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o licemerju svetskih sila, kaže da je Miloševiću bilo jasno šta je to globalizacija.

– Pitao me je ‘globalizacija je imperijalizam?’ Imao je jasan pogled i tačnu viziju šta to donosi. To je video ne samo na primeru Jugoslavije već i na svetskom nivou, imao je svest o tome šta se događa posle pada Berlinskog zida – rekao je Bernardini.

Kako je objasnio, Milošević je bio uveren da je sud u Hagu „lažni i ilegalni sud pod vladavinom NATO-a, sud protiv srpskog naroda“, i da je „to samo početak“.

– Bio je izuzetno lucidan i inteligentan čovek, svestan potpuno da se nalazi pod vladavinom imperijalizma – rekao je Bernardini.

On je ponovio da je ubeđen da je Milošević „dokrajčen“ u Hagu, jer mu nije dozvoljeno da se leči, iako su se Rusi ponudili da ga prebace u jednu moskovsku kliniku.

– Nekoliko dana pred njegovu smrt telefonirao mi je Vladimir Kršaljanin koji je bio član našeg komiteta, da pokušam nešto i obratim se pismom predsedniku Međunarodnog suda za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije u Hagu, italijanskom sudiji Faustu Pokaru, s molbom da se Miloševiću omogući lečenje. Napisao sam odmah pismo, ali bilo je kasno. Milošević je preminuo u zatvoru koji dan kasnije – rekao je Bernardini.

Izvor:
Novosti, Vestionline

2 KOMENTARA

  1. „… bila pretnja…“ О чему прича овај Италијански билмез, 3 деценије после распада Југославије? Где су били Италијани кад су сви цепали Југославију на штету Срба. Шта сада покушавају да испровоцирају?
    Није Југославија била никаква претња! Ко год је имао мало памети у глави било му је јасно да је то била светска будалаштина од државног система која се издржавала јурећи печалбаре по целом свету да, под претњом смрћу, певају о Интернационали и о Титовом братству – јединству. Жалосно је да је због будала од политичара (и данашњих) та Југославија морала да се распадне страдењем недужног народа. Југославија је и настала проливањем српске крви, углавном. Шта хоће данас земље, увек крвопије Срба. Шта им смета? Траже нову социјалистичку Југославију. Нека се јасно изразе.

  2. „… bila pretnja…“ O čemu priča ovaj Italijanski bilmez, 3 decenije posle raspada Jugoslavije? Gde su bili Italijani kad su svi cepali Jugoslaviju na štetu Srba. Šta sada pokušavaju da isprovociraju?
    Nije Jugoslavija bila nikakva pretnja! Ko god je imao malo pameti u glavi bilo mu je jasno da je to bila svetska budalaština od državnog sistema koja se izdržavala jureći pečalbare po celom svetu da, pod pretnjom smrću, pevaju o Internacionali i o Titovom bratstvu – jedinstvu. Žalosno je da je zbog budala od političara (i današnjih) ta Jugoslavija morala da se raspadne stradenjem nedužnog naroda. Jugoslavija je i nastala prolivanjem srpske krvi, uglavnom. Šta hoće danas zemlje, uvek krvopije Srba. Šta im smeta? Traže novu socijalističku Jugoslaviju! Neka se jasno izraze!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime