Tanjug/AP
Berni Sanders

Senator iz Vermonta Berni Sanders odustao je od izbora za predsedničku nominaciju Demokratske stranke, preneli su danas američki mediji.

To znači da će se na glasanju u novembru sučeliti aktuelni predsednik Donald Tramp i bivši potpredsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden.

Sanders je „zaključio nadmetanje za Belu kuću koje je počeo pre pet godina u relativnoj opskurnosti, ali koje ga je na kraju uzdiglo kao prvaka radničke klase, predvodnika američkog liberalizma i vođu političke revolucije svojeg osobenog stila“, piše „Njujork tajms“.

Sanders se prvi put borio za demokratsku nominaciju 2016. godine, kada ga je pobedila Hilari Klinton.

Bajden je pobedio Sandersa u nizu američkih država za nominaciju na ovogodišnjim izborima. Bivši potpredsednik je uživao nesumnjivu podršku stranačkog establišmenta, a podržalo ga je i nekoliko pretendenata koji su u međuvremenu odustali od kandidature.

Sanders je nastupao kao nezavisni kandidat, ali je obećavao da će, ako pobedi, biti lojalan Demokratskoj stranci.

Senator se u svom programu zalagao za uvođenje univerzalnog zdravstvenog osiguranja (Medicare for All) koji bi značio da će se vlada velikim uvećanjem budžeta pobrinuti da lekari i lekovi budu dostupni svima. Zagovarao je i „Zeleni nju dil“, koji predviđa uvođenje 100 odsto obnovljivih izvora energije u proizvodnji struje i saobraćaju do 2030.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime