EPA/Đorđe Savić

Predsednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić navodi da je “potpuni besmisao da Srbi, srpsku teritoriju Kosovo i Metohiju menjaju za srpsku teritoriju Republiku Srpsku”.

Nedavno je bivši britanski diplomata Timoti Les naveo da bi “Srbija mogla da preda Kosovo u zamenu za Republiku Srpsku”, a Nešić na to odgovara da “nije srpska državna teritorija sličica iz albuma da je menjamo tek tako, a pogotovu ne sami među sobom”.

– Ono što svi moraju shvatiti, bez rešavanja srpskog nacionalnog pitanja nema trajne stabilnosti na Balkanu i ne mogu se aspiracije i pretenzije drugih naroda rešavati na štetu Srba. Politika dvostrukih aršina pokazala se tragičnom na ovom prostoru, zato verujem da su svi izvukli pouku i sa takva greška neće ponoviti.

Vaš komentar u vezi navodnog “non pejpera” premijera Slovenije Janše?

– U poslednjih 100 godina narodi na ovim prostorima nisu samostalno odlučivali ni o udruživanju ni o razdruživanju. Presudnu ulogu imale su velike sile. Pitanje granica je isuviše kompleksno da bi se rešavalo sa nekoliko poteza olovke ili dokumentom nepoznatog autora. Istorija nas uči da se na Balkanu granice nikada nisu krojile bez velikih i tragičnih potresa i zbog toga valja biti oprezan. S druge strane pojavljivanje ovakvih dokumenata ili služi kao lakmus papir za testiranje javnog mnjenja ili kao pokriće za stavljanje u drugi plan aktuelnih tema na koje pojedini akteri nemaju odgovor.

Da li kosovsko pitanje i pitanje BiH mogu uopšte da se povežu u nekom sveobuhvatnom rešenju za Zapadni Balkan?

– Do sada nisam čuo da je bilo koji međunarodni zvaničnik ta dva pitanja doveo u korelaciju. Naprotiv, ističe se da se radi o odvojenim problemima i treba da se odvojeno i rešavaju. To što se sporadično može čuti od političara sa ovih prostora da odnose Beograda i Prištine i odnose u okviru BiH treba rešavati u paketu, više služi za dnevnu upotrebu nego što ima realno uporište.

Kako vi gledate na dijalog Beograda i Prištine i može li se tu doći do kompromisa?

– Kosovo i Metohija je za svakog Srbina najemotivnije pitanje kome moramo pristupiti krajnje racionalno. Svaki dogovor podrazumeva kompromis. Rešenje bez uvažavanja interesa i Beograda i Prištine nije dogovor već nametnuti ishod. Iskreno verujem da će rukovodstvo naše matice Srbije i predsednik Aleksandar Vučić uspeti da postignu balans koji će zadovoljiti očekivanja i srpskog i albanskog naroda.

Da li je moguć miran razlaz u BiH?

– SDA, HDZ i SNSD odavno su postigli dogovor da se ni o čemu ne dogovore. I dosledno se drže tog dogovora i BiH gotovo 20 godina drže u neproglašenom poluvanrednom stanju. BiH sa dva entiteta i tri ravnopravna naroda nije struktuirana ni u Banjaluci ni u Sarajevu da bi se na tim mestima promenila njena ustavna struktura. Iskreno sumnjam da u međunarodnoj zajednici postoji raspoloženje za promjenu Dejtonskog sporazuma, a to je uslov za promenu odnosa u BiH. To ne znači da ne treba razgovarati kako unutrašnje odnose unaprediti, BiH učiniti efikasnijom i od nje napraviti bolje mesto za život svih građana. Tih razgovora nema, u skladu sa dogovorom o kome sam govorio.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here