Besni Amerikanci paralisali gradove

0

Protest u Majamiju – svi ruke gore
 

Demonstriralo se u Njujorku, Vašingtonu, Čikagu, Bostonu, Klivlendu, Ouklandu, Majamiju i Feniksu. Demonstranti su uzvikivali "Ruke gore ne pucajte" i nosili transparente na kojima je pisalo "Život crnaca je bitan".

 

Posle šetnje oni su legli na zemlju, simulirajući mrtve ljude i blokirajući saobraćaj, u pokušaju da skrenu pažnju na prekomernu upotrebu sile od strane policije, posebno protiv crnih Amerikanaca.

 

U Njujorku su ulice bile pune gnevnih ljudi, samo nekoliko sati pošto je tužilaštvo objavilo da će druga velika porota razmotriti optužbe protiv policajca koji je ubio Akaja Garlija u novembru u Bruklinu.

 

U Vašingtonu polegali na ulice
 

Garlijeva smrt je bilo još jedno u nizu policijskih ubistava nenaoružanih crnih ljudi, koja su u poslednje vreme rasplamsala rasne tenzije u SAD. Njega je policajac ubio dok je izlazio iz zgrade u istočnom Njujorku, a policija je kasnije saopštila da je pištolj slučajno opalio i da je Garli totalno nevin.

 

U Klivlendu su demonstranti marširali u čast Tamira Rajsa, 12-godišnjeg dečaka, koji se igrao replikom pištolja za koji je policajac mislio da je pravi, zbog čega ga je ubio. Demonstranti su vikali "Policajci, šta kažete? Koliko dece ste danas ubili?"

U Feniksu su protestovali zbog policijskog ubistva nenaoružanog crnca, dok je u Bostonu stotine studenata učestvovalo u protestnoj šetnji.

 

U Čikagu su stotine protestovale zbog odluke dve velike porote da ne podignu optužbe protiv policajaca, dok su u javnosti sve učestaliji zahtevi za sistemske promene unutar američkih policijskih snaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here