EPA-EFE/ARMENIA DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE
Žestoki sukobi u Nagorno-Karabahu

Ministarstvo odbrane Jermenije tvrdi u saopštenju da je Azerbejdžan u sukobima u Nagorno-Karbahu izgubio 4 helikoptera, 15 bespilotnih letelica i 10 tenkova i borbenih vozila.

Ministarstvo odbrane Jermenije uz saopštenje objavilo je i snimke uništavanja tenkova.

Baku: Oslobodili smo šest sela

Azerbejdžanska vojska zauzela je nekoliko strateških punktova u Nagorno-Karabahu i uspostavila kontrolu u šest sela, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Pres sekretar Ministarstva Anar Ejvazov naveo je tačno o kojim selima se radi.

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan sa ironijom je prokomentarisao navode o „oslobađanju“ šest sela.

– Šest sela… ma, idite na više – 10 gradova. Niste, dođavola, naučili ni kako se pravi fotopšop grada Fizuli – rekao je on.

 

Baku: Opšta mobilizacija nije neophodna

Opšta mobilizacija nije neophodna zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, jer je vojska opremljena u potpunosti, saopštila je Državna azerbejdžanska služba za mobilizaciju.

U azerbejdžanskoj službi ističu da se javlja i veliki broj dobrovoljaca.

Inače, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev održao je povodom najnovijih događaja sednicu Saveta bezbednosti. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska zauzela niz strateških tačaka u Nagorno-Karabahu.

Kancelarija zaštitnika ljudskih prava nepriznate Nagorno-Karabaške republike saopštila je o desetinama ranjenih.

– Prema ažuriranim podacima, sva veća i mnoga manja naselja, uključujući gradove Stepanakert, Askeran, Martakert, Martuni, Hadrut i Šuši, bili su izloženi napadima dronova i artiljerijskom granatiranju. Samo u Stepanakertu ranjeno je više od 10 osoba, uključujući decu i žene – navodi se u saopštenju kancelarije objavljenoj na Fejsbuku.

??????Արցախի Հանրապետության մարդու իրավունքների պաշտպանի աշխատակազմը մեկնարկել է փաստահավաք…

Gepostet von Արցախի Մարդու իրավունքների պաշտպան / Artsakh Ombudsman am Sonntag, 27. September 2020

Armija odbrane Nagorno-Karabaha tvrdi da nanosi moćne i precizne udare na azerbejdžanske položaje i oklopna vozila.

Vlada Jermenije proglasila je ranije danas ratno stanje zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu. Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi pak da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom. Moskva poziva na hitnu obustavu sukoba.

Situacija u Nagorno-Karabahu

U Nagorno-Karabahu je jutros došlo do nove eskalacije.

Jermenske snage oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan.

Ta oblast, dodala je, našla se pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je prethodno saopštilo da su jermenske snage pucale duž linije razdvajanja i da ima žrtava među civilima.

U međuvremenu, u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah uvedeno je ratno stanje i proglašena je mobilizacija. Potom je istu odluku donela i jermenska vlada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here