EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Srbi su na poslednjim kosovskim izborima izgubili dostojanstvo, rekao je predsednik SLS Slobodan Petrović gostujuči u emisiji “Dogovor” RTV Kim-a i izrazio uverenje da je napravljen duboki razdor među ljudima i da će to imati dugoročne posledice, dok Rada Trajković smatra da su srpske opozicione partije na Kosovu napravile propust što nisu izašle zajedno na izbore.

„U svakom mestu, u svakom selu imate ljude koji jedni sa drugim ne govore. To su i najuže porodice, kum sa kumom, brat sa bratom, komšija sa komšijom. Ja ne znam da li su vredni ti poslanički mandati zbog svega toga“, rekao je Petrović.

Petrović, čija je stranka uložila čak 42 prigovora Izbornom panelu za žalbe veruje da će se prilikom ponovnog prebrojavanja pronaći glasovi SLS-a koji su pokradeni, ali i brojne druge nepravilnosti.

„Sada je pitanje hoćete li da legalizujete ovu izbornu krađu ili nećete. Samo je to pitanje. Sve drugo je jasno. Čak i EU posmatračka misija je sve to navela u izveštaju. Sada je pitanje da li to želimo da legalizujemo ili ne“, kazao je Petrović.

Rada Trajković smatra da i institucije na Kosovu pa i međuanarodna zajednica žmure na ovakve propuste zbog širih ciljeva, pre svega dijaloga i postizanja sporazuma.

Srpska opozicija je trebala zajedno na izbore

Prema njenom mišljenju srpske opozicione partije na Kosovu napravile su propust što nisu izašle zajedno na izbore. Kaže da je očekivala da se „Koaliciji Sloboda“ najpre pridruži Ksenija Božović.

„Videla sam jedno raspoloženje da bude sa nama i kada sam videla da je na ovoj (Srpskoj) listi ja sam se pitala „šta se ovo dešava?“. Mi smo mogli da budemo i sa Slobom (Petrovićem) ali mislim da on nije hteo, i ja sam znala da neće. Sloba je bio dugo u vladi i u dobrim odnosima sa Tačijevom strankom i tu ne postoji mogućnost da ja uđem – Tači i Vučić… Mislim da tu nema teorije da se pravi koalicija“, kaže Trajkovićeva.

Slobodan Petrović navodi druge razloge.

„Nije da nismo hteli, nego se to nije dogodilo iz prostog razloga što je „Koalicija Sloboda“ imala nekoliko aktera među kojima je bilo polemike, neki su bili za, neki su bili protiv i kako da mi uđemo u jednu takvu atmosferu, mislili smo da ćemo imati više štete“, objašnjava Petrović.

Govoreći o sastavu buduće vlade, Rada Trajković je rekla da će bez obzira na emotivne želje Aljbina Kurtija da izbegne Srpsku listu, ipak presuditi racionalnost.

„On će svakako uzeti Srpsku listu da bude unutar vlade. Da li će napraviti širi spektar Srba pa uzeti još neke ljude da budu deo te njegove buduće strukture, to bi bila dobra preporuka“, smatra ona.

Prema njenim rečima pred „političkim nadama Kosova“ Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani je veliki zadatak suočavanje sa kriminalom.

„Njihovo opredeljenje da se suoče sa nosiocima kriminala je veliki izazov i ja najiskrenije kao građanka brinem za njihovu bezbednost u smislu sukobljavanja sa takvim ljudima. To je veliki bezbednosni rizik. To govorim iz iskustva iz Beograda. Mi smo izgubili premijera Đinđića onog trenutka kada je odlučio da radi neka značajnija raščišćavanja u smislu obračuna sa kriminalom“, rekla je Trajković.

Radu Trajković i Slobodana Petrovića obezbeđuje policija

Rada Trajkoviće je govorila i o sopstvenoj bezbednosti, mesecima je čuvaju pripadnici policije a, kako tvrdi,odnedavno i predstavnici BIA.

Sve je počelo, podseća ona, kada je progovorila o ubistvu Olivera Ivanovića.

Na pitanje, kako odgovara na optužbe „da Oliverovo ubistvo koristi za političku promociju“, Trajkovićeva kaže: „Zar mislite da ovo što preživljavam ide u korist neke moje promocije?

Ponovila je das u joj pred izbore nudili neki snimak tog ubistva koje je odmah prijavila Specijalnom tužilaštvu i dala sve koordinate i kontakt sa čovekom koji je to nudio i tražio novac.

Priznaje da se sa Ivanovićem nikada nije strateški slagala, ali da to nije bio slučaj samo sa njim već i sa drugim političarima, kako sa severa, tako i sa juga. Dodaje i da bi volela da čuje šta to Milena Ivanović zna o njoj.

Slobodan Petrović koji kao i Trajkovićeva ima policijsku pratnju, ali njega za razliku od predsednice Evropskog pokreta, čuvaju na Kosovu.

Na pitanje da li se plaši za sopstvenu bezbednost, Petrović kaže: „Samo lud čovek se ne plaši. Ja nisam kukavica. Naprotiv, upravo to što radim pokazuje da nisam kukavica, ali strepim pre svega za one koji su ugroženiji, oni koji su najslabiji, za porodicu, za one ljude koji razmišljaju svojom glavom, koji imaju svoj stav, koji smeju da kažu. A oni su u ovom vremenu nekako u manjini i oni su najslabiji. Njima je bezbednost najugroženija.“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here