Bez pomirenja na zapadnom Balkanu nema ulaska u EU

0

 

Dnevnik iznosi da ekspertski tim čini i nekoliko bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH), a u njemu je "prva violina" aktuelni švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt .

 

Sa gotovo svih relevantnih svetskih adresa stigle su pohvale za taj "veliki korak napred", iako je Deklaracija usvojena tesnom većinom i u njoj se zaobilazi termin genocid, navela je "Slobodna Dalmacija".

 

List podseća da su pohvale na račun Srbije stigle su takođe od vlade Turske, a predstavnicima vlasti BiH je sugerisano da i oni pozdrave "veliki korak napred" njihovih suseda u suočavanju s prošlošću.

 

Pojedini stranački lideri u BiH upoznati su dalje sa "preporukom" međunarodne zajednice kako se i od njih očekuje da uskoro počnu proces razgovora kako bi u dogledno vreme mogli da usvoje deklaraciju u Parlamentu BiH u Sarajevu u "kojoj bi osudili zločin nad svim žrtvama rata", navela je "Slobodna Dalmacija".

 

Druga važna preporuka ekspertskog tima, koji za to ima saglasnost i Sjedinjenih Američkih Država je, po splitskom listu, poziv vlastima Hrvatske da povuku tužbu za genocid protiv Srbije, intenzivno promovišu dobrosusedske odnose i rešavaju niz otvorenih pitanja.

 

Hrvatska tužba pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu nema nikakve šanse za uspeh s obzirom da je tužba BiH rezultirala samo osudom "da Srbija nije učinila sve da spreči genocid" u Srebrenici, navela je "Slobodna Dalmacija."

 

Tužba protiv Srbije podneta pre 10 godina je izgubila smisao, koči hrvatski evropski put, a vlasti u Zagrebu neće moći da zatvore pregovore sa EU, dok ne budu rešena sva "bolna regionalna pitanja iz prošlosti", zaključio je list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here