EPA/Anatoly Maltsev

Češka i Slovačka obratile su se Briselu sa zahtevom da zadrže isporuke ruske nafte, jer bez nje neće moći da postoje, izjavio je predsednik “Transnafte” Nikolaj Tokarev.

– Prag i Bratislava tražili su od Brisela da zadrže obime isporuke ruske nafte, jer nemaju izlaz na more i nemaju mogućnost dobijanja nafte iz drugih izvora – izjavio je Tokarev u intervjuu TV “Rosija 24”.

On je istakao da Češka pritom ima mogućnost da dobija male količine nafte preko naftovoda iz Evrope.

– Ali, generalno, bez naše nafte oni jednostavno ne mogu da postoje – istakao je Tokarev.

Ranije je saopšteno da su premijeri Slovačke i Češke Robert Fico i Petr Fijala “u određenoj meri” usaglasili neophodnost produženja izuzeća od sankcija protiv korišćenja derivata dobijenih iz ruske nafte.

Evropska unija je prethodno produžila na godinu dana rok važenja izuzeća na uvoz nafte iz Rusije. U Bratislavi se nalazi jedna od najvećih rafinerija u EU “Slovnaft”, koja je orijentisana na korišćenje ruske nafte. Njen prelazak na preradu sirovina iz alternativnih sirovina, prema slovačkim medijima, potrajaće najmanje godinu dana.

3 COMMENTS

  1. Neka Česi zaprete Rusima,da će da jim srušiti ono , što je još ostalo od sovjetskih spomenika ako ne dobiju naftu!

  2. Kad ste uvodili sankcije Rusiji niste na to mislili slusali ste onog mrtvaka Bajdena cela evropa radi u korist Amerike a na svoju stetu,zasto to radite Ameriku proterati iz evrope

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here