EPA-EFE

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić u intervjuu za Glas Amerike istakao je da su odnosi i poverenje između Srbije i Amerike u usponu i da bez saradnje sa Vašingtonom teško da može biti rešenja za pitanje Kosova i Metohije, tako da Srbija nastoji da unapredi poverenje sa SAD.

– Imamo brojna pitanja na kojima sarađujemo – ne samo regionalna. Kada govorimo o ekonomiji izložio sam da ekonomska razmena beleži stalni rast. Ali, kada je reč o političkoj razmeni, za nas je veoma značajno da od predstavnika administracije SAD možemo sve češće da čujemo snažnu podršku regionalnim i evropskim integracijama – naveo je Ðurić.

Kada je reč o tvrdnjama da je došlo do vojne mobilzacije blizu prelaza sa Kosovom, Ðurić je ocenio da to nema utemeljenje u dešavanjima na terenu.

– Nastojanja Srbije prethodnih nekoliko nedelja bila su uperena ka deeskalaciji krize koja je izazvana slanjem specijalnih snaga mimo sporazuma, mimo dogovora, da se tobože sprovede neka odluka o tablicama, koja i sama nije u skladu sa sporazumima. Pri tome vlasti u Prištini javno govore o tome da ne žele da sprovedu ni sporazume iz 2013. godine, to jest Briselske sporazume, ni principe iz Vašingtona koje je prihvatila i nova američka administracija – naglasio je on.

Na pitanje da li bliska politička i vojno-tehnička saradnja sa Rusijom, Belorusijom i Kinom otežava bilateralne odnose sa SAD, kaže da nije primetio da postoji neka vrsta nepoverenja ili podozrenja zbog multivektorske politike Srbije.

– Ne mogu da kažem da sam ovde suočen sa otvorenim pritiscima ili kritikama vezanim za to koga će Srbija birati za trgovinske ili druge sagovornike u drugim delovima sveta – rekao je Ðurić.

Komentarišući srpsko-američke odnose, on je kazao da za ovih godinu dana postoji živa aktivnost na razvijanju ekonomskih aktivnosti Srbije i SAD i da je to jedan od najzdravijih temelja za izgradnju ukupnih bilateralnih odnosa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here