Lična arhiva
Vesna u etno-selu Stanišići

Vesna Rafailović se nedavno u Vupertal vratila sa odmora iz rodne Bijeljine i savetuje svim zemljacima koji su u nedoumici da ipak uz sve mere opreza posete zavičaj. Letela avion na relaciji Dortmund-Tuzla i bez problema stigla u Bijeljinu.

– Naravno, kao i ovde i tamo sam se pridržavala mera (obavezno nošenje maske). Ove godine bučne diskoteke moje Bijeljine, zamenila sam uglavnom tišininom u seoskoj idili. Istina, bilo je nekoliko kafa u bijeljinskim kafićima, ali sam najviše vremena provela u vikendici kraj Drine manje ali veselo društvo. Išli smo i na izletu u obližnjem etno-selu Stanišići. Ništa nije nedostajalo, čak i više od od očekivanog odmora u ovo doba sam izvukla najbolje. Tako da mi nije teško palo što ove godine nisam bila na Crnom moru u Bugarskoj kao prošlog leta. Verujem da ću tamo biti 2002. A do tada sam ponovo u Vupertalu i nastavljam sa prijateljima i poznanicima pečalbarsku monotoniju – kaže Vesna.

S obzirom na to da nije imala nikakvih komplikacija na putu Vesna poručuje zemljacima da ne strahuju i slobodno krenu u zavičaj.

– Možda je to u mom slučaju lakše bilo jer mi posao nije zavisio. Ja sam domaćica, a znam da su mnogi bili uslovljeni u slučaju zaraze mogu da dobiju i otkaz. Pri povratku u Dortmund predloženo mi je ili 14 dana karantina jer dolazim iz zemlje koja je označena kao rizična (BiH/RS) ili da se odradi besplatan test na aerodromu. Bilo je naporno čekati gotovo sata sata u redu za test, ali zbog lične i bezbednosti drugih , uradila sam test i rezultati mi je stigao već drugog dana, negativan srećom. Svima koji žele da putuju ili da posete zavičaj mogu na osnovi svog iskustva da kažem da nema nikakvih problema i ne treba niko da strahuje – poručuje Vesna.