EPA
epa09472293 Student Jasen Ortiz receives a dose of the Pfizer BioNTech COVID-19 vaccine at a vaccination clinic at California State University, Dominguez Hills in Carson, California, USA, 16 September 2021. Students age 12 and older in the Los Angeles public school system must be fully vaccinated against COVID-19 by 10 January 2022. EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Dve od četiri najveće australijske banke, Vestpek i Komonvelt, uključile su se ovog četvrtka u nit velikih poslodavaca koji su za svoje zaposlene uveli obaveznu vakcinaciju. Svi radnici ove dve velike banke, njih oko 76.000, moraće da zavrnu rukave i da prime dve doze vakcine protiv kovida kako bi mogli da nastave da rade.

Rukovodstvo Vestpeka je odlučilo da njihovi zaposleni u Novom Južnom Velsu, Viktoriji i ACT moraju da se imunizuju do 1. decembra, a u ostalim jurisdikcijama do 1. februara 2022. godine. Kako su saopštili iz ove banke, odluka je doneta “u interesu zdravlja i bezbednosti i osoblja i klijenata”.

– Kao kompanija sa velikim brojem zaposlenih, za nas je važno da stvorimo najbezbednije moguće okruženje u našim poslovnicama – izjavio je izvršni direktor Vestpeka Piter King.
Prema podacima ove banke, obavezna imiunizacija neće pogoditi veliki brou radnika.

Naime, 91 odsto radnika je ili već vakcinisano ili nameravaju da to uskoro urade, dok je samo četiri procenta zaposlenih neodlučno. Ostatak od pet odsto, po svemu sudeći, protivi se vakcinaciji protiv kovida.

Vestpek navodi i podatak da je samo u Novom Južnom Velsu od izbijanja junskog talasa epidemije u Novom Južnom Velsu čak 3.800 zaposlenih moralo u izolaciju, a da je 280 filijala Vetpeka moralo da se zatvori na određeno vreme, što je u velikoj meri uticalo na ukupno poslovanje.

Ova banka je počela konsultacije sa zaposlenima, tokom kojih će biti rešeni slučajevi onih radnika koji dobiju izuzeće da ne mogu da se vakcinišu.

Razgovori za zaposlenima počeli su i u Komonvelt banci, koja će posle toga objaviti svoju tačnu strategiju. CBA je prethodno počela obavezne antigenske testove na kovid za sve svoje radnike.

Ono što je poznato, Komonvelt banka će od 26. novembra zahtevati da svi zaposleni u Viktoriji budu vakcinisani, dok će za osoblje u Novom Južnom Velsu i ACT taj tok biti 1. decembar. U ostalim državama i terotorijama, imunizacija je obavezna od februara 2022.

Pravne dileme

Preostale dve velike banke u Australiji, NAB i ANZ, za sada još nisu donele zvaničnu politiku o obavezno vakcinaciji.

Čelnici ovih banaka očigledno i dalje ispituju pravni teren po ovom pitanju, pošto bi generalno velike banke mogle da traže obaveznu vakcinaciju, ali postoji problem vezan za radna mesta u okviru banke, u zavisnosti od toga da li zaposleni rade u direktnom kontaktu sa klijentima ili ne, kaže dr Đuzepe Kabaretre, viši predavač poslovnog prava na Univerzitetu u Sidneju.

Naime, ukoliko neko radi na poziciji koja ne zahteva kontakt sa javnošću, možda bi mogao da postoji pravni osnov da se traži izuzeće od obavezne imunizacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here