Tanjug
Emanuel Makron i Angela Merkel (Foto: Arhiva)

Francuska i Nemačka nisu prihvatile inicijativu Rusije o stavljanju moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, čime je bezbednost Evrope stavljena na kocku, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

Moskvi i Vašingtonu ističe vreme za produženje poslednjeg sporazuma o kontroli nuklearnog oružja. Rusija čini sve da spasi što se spasti može, ali NATO odbija svaku ponudu.

Ruski vojni ekspert Oleg Glazunov ocenjuje da Nemačka i Francuska nisu prihvatile predlog Rusije o stavljanju moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi zbog pritiska Vašingtona.

– Nemačka i Francuska nisu prihvatile naš predloge za moratorijum iz jednog prostog razloga: političke elite ovih zemalja su, kao i skoro cele Evrope, pod kontrolom SAD. Nijedna ruska inicijativa za razoružanje ili kontrolu oružja neće biti podržana, sve dok ne dobiju zeleno svetlo od nadređenih u Vašingtonu – smatra Glazunov.

On dodaje da Makron i Merkelova zavise od podrške SAD i da su uvek ispunjavali ono što Amerika traži od njih, pa su čak uveli i sankcije Rusiji, iako je to na štetu ekonomije njihovih zemalja.

– Ne treba od njih očekivati nezavisne korake u spoljnoj politici, lakše je dogovoriti se sa SAD – tvrdi Glazunov.

Francuski predsednik Emanuel Makron, ipak, nije sasvim zatvorio vrata. On nije prihvatio moratorijum koji je predložila Rusija, ali taj predlog vidi kao osnovu za razgovore. Makron smatra da u pregovorima o novom sporazumu o raketama srednjeg i kratkog dometa treba da učestvuju predstavnici evropskih država. On je pozvao da se pokrene transparentni dijalog i naglasio da je „Rusija geografski deo Evrope“.

Politikolog Pavel Tarusin ocenjuje da ovakav stav Pariza daje šansu daljim pregovorima.

– Makron nastavlja svoju politiku pomirenja sa Rusijom, obnavljanja odnosa zasnovanih na poverenju, koji bi smanjili verovatnoću oružanih sukoba u Evropi. Evropa se seća događaja iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada su naše rakete “Pionir” i američke “Peršing” bile raspoređene u centralnoj i zapadnoj Evropi, i ne želi da se ti događaji ponove, posebno zato što se Makron veoma dvosmisleno odnosi prema NATO-u – rekao je Tarusin.

On ističe da Makronova pozicija potencijalno daje šansu da se pronađu neke pregovaračke platforme kako bi se izbeglo raspoređivanje novih vrsta naoružanja, a takođe i da se previše ne opterećuje državni budžet i ne ugrozi bezbednost Evrope.

1 COMMENT

  1. Ovih dvoje ne mogu ocekivati bezbednost, sve dok su pod vlascu kauboja. Najpre nezavisnost i samostalnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here