Foto: Jovana Jarebica
Miloš Biković

Rusiji nema mesta na Kanskom festivalu, ali ni na Pesmi Evrovizije u maju i, dok organizatori u Kanu navode da dok traje ruska invazija, neće primiti nikoga povezanog sa vlastima Rusije, Evropska radiodifuzna unija se pravda na Tviteru da bi joj nastup Moskve doneo “loš ugled”.

Glumac Marko Stojanović, pantomimičar i profesor Beogradske škole pantomime kaže za “Vesti” da je protivnik svake agresije i protivnik ovog rata, jer, kako ističe, stradaju nedužni civili.

– Prirodno je biti protiv agresije i rata, ali ovo što države pod vođstvom SAD i EU, odnosno NATO čine je hajka, lov, linč kakav smo gledali samo u kaubojskim filmovima. U umetnosti, sportu i kulturi uopšte nema mesta za takvu razularenu kaubojštinu – naglasio je on.

U osvrtu na ponašanje Srbije povodom krize, on, uz napomenu da je najteže kad vam se prijatelji posvađaju, kaže da smatra da je Srbija u toj situaciji mudro reagovala, jer je konačno počela da misli na sebe. Naš sagovornik podseća da će uskoro 10. maj, dan kada su 1933. godine studenti u Nemačkoj počeli spaljivanje knjiga jevrejskih autora, među njima i Ajnštajna, Frojda, Hemingveja.

– Ne bih se iznenadio da ove godine budemo svedoci spaljivanja Dostojevskog, Čehova, Puškina, Gorkog, Gogolja, Ljermontova, Bulgakova… Progon umetnika je ravan spaljivanju knjiga – kazao je on.

Glavni dirigent Minhenske filharmonije Valerij Gergijev je dobio otkaz, jer se nije distancirao od Putinove ratne politike. Iz planiranih nastupa u njujorškoj Metropliten operi se povlači poznati sopran Ana Netrebko jer nije prihvatila uslov te kuće da se odrekne podrške Putinu.

Srpski glumac Miloš Biković, koji je vrlo u popularan u Rusiji, smatra da je reč o tiraniji prema poznatima koji ne mogu da razmišljaju, da sačekaju, nego odmah po svakom pitanju gorućem i nametnutom, da zauzmu stav. U takvim situacijama se, rekao je za RTS, stvara se loša atmosfera.

– Kada javna osoba ne zauzme stav, to se vadi iz konteksta kulture, umetnosti i stavlja u kontekst dnevno-političkih borbi i podela – kaže on.

Glumac koji je više puta bio u Ukrajini lično doživljava ta događanja kao i njegovi prijatelji tamo. Nada da će se situacija smiriti, jer je stanje sukoba i podela, neodrživo.

– Mislim da je kultura jedino što preživljava. Sistemi, vođe i ratovi prolaze, a kultura ostaje – ukazao je poznati glumac.

Tuča dva brata

Zabrana nastupa ruskim glumcima i pevačima je, kako tumači, Zoran Dašić Daša, osnivač i frontmen grupe Legende, užasna direktiva najmoćnijih zapadnih država za kažnjavanje umetnika. On za “Vesti” ističe da je najpotresniji snimak iz rusko-ukrajinskog sukoba koji je video onaj na kojem se prvo vide ruski vojnici kako kleče pred Bogorodicom, pa onda ukrajinski vojnici na kolenima, a i jedni i drugi joj se mole.

– Osećam se kao treći brat u tuči dva brata koji ne zna na koju će stranu. Strašno mi je žao i jako loše zbog tog sukoba i zbog ljudi na obe strane koji su topovska hrana za interese Zapada – kaže Dašić.

Apel za pomoć kolegama

Marko Stojanović kaže da je kao predsednik Svetske organizacije pantomimičara apelovao na članove da se nađu kolegama iz Ukrajine i prime ih u svoje domove ako žele i uspeju da izbegnu iz svoje zemlje.

– I lično sam obavestio pantomimičare iz Ukrajine koje poznajem, koji su bili na Svetskoj konferenciji o pantomimi 2018. i 2019. godine u Beogradu da su dobrodošli i da ćemo im pomoći. Obavešten sam da su naše kolege iz Poljske već primile nekoliko pantomimičara iz Ukrajine. Civilizacija je, nažalost, u procesu degradacije – rekao je Stojanović.

“Izbacite i zimu”

Zagrebačka filharmonija je iz repertoara koncerta 25. februara izbacila više kompozicija veselih tonova čuvenog ruskog kompozitora 19. veka Petra Iljiča Čajkovskog. Komentaru ovakve vesti, nije odoleo popularni srpski glumac Milan Marić.

– Pored Čajkovskog odmah da se izbaci i zima iz upotrebe – odreagovao je Marić na Tviteru.