BG: Evo nove (najveće) cene vrtića

0

Fonet/N.Đ.
Svaki roditelj će ubuduće plaćati oko 6.000 dinara (ili manje): Siniša Mali
 

On je kazao da će svaki roditelj ubuduće plaćati oko 6.000 dinara, a da će se ta cena smanjivati u skladu sa socijalnim kategorijama i brojem dece u porodici.

– Čim Ministarstvo prosvete donese novi pravilnik, mi smo spremni danove cene zažive i da počnu da se primenjuju možda i od 1. februara, rekao je Mali novinarima u gradskoj skupštini.

Prema njegovim rečima, prosečna cena vrtića je 5.600 dinara po postojećem Pravilniku, jer u nekim opštinama roditelji plaćaju od 8.000 do 10.000 dinara, a u nekim od 1.500 do 2.000 dinara.

– Zato će cena vrtića primenom novog pravilnika za većinu roditelja biti viša, kazao je gradonačelnik Beograda.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je da je Ministarstvo donelo Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene u vrtićima čija će primena početi 1. januara 2015. godine.

"Mi već dugo priželjkujemo da se takva odluka usvoji. Nije bilo lako da se preko noći promeni način na koji se obračunavala cena vrtića", rekao je Verbić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, pre nego što je donet pravilnik, bilo je potrebno da se izmeni nekoliko zakonskih i podzakonskih akata.

"Lokalne samouprave će moći da obračunaju cene vrtića koja je upravo onakva kakvu smo priželjkivali – a to je maksimalno 20 odsto od ekonomske cene", rekao je Verbić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here