Tanjug
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Florijan Biber, profesor sa Univerziteta u Gracu, izjavio je da nije sasvim jasno šta motiviše Fracusku i njenog predsednika, Emanuela Makrona, da odbije otvaranje pregovora o pristupaju Severne Makedonije i Albanije u članstvo EU i dodao da misli da je razlog tome pre svega unutrašnja politika Unije.

– Mislim da je to elitni skepticizam u Francuskoj oko proširenja, gubitka vlasti u EU i frustracija zbog toga što francuski kandidat za Evropsku komisiju nije potvrđen na saslušanjima u Evropskom parlamentu – rekao je Biber za skopsku televiziju.

Ocenio je da trenutno postoji osećaj frustracije oko EU i da zato misli da se Makron okrenuo protiv obe zemlje – Severne Makedonije i Albanije.

– Vidimo Makronovu kritiku politike vlada Severne Makedonije i Albanije, ali mnogo više prema EU i njenim partnerima u Uniji – naveo je Biber.

Upitan kako razume poruku Makrona da možda ne bi sve zemlje kandidati trebalo da završe kao punopravne članice EU, već da bi pre možda trebalo razmišljati o nekoj vrsti “privilegovanog partnerstva”, Biber kaže da misli da Makron nema podršku za takvu ideju.

– Mislim da je usamljen u tome. Smatram da se ovo gledište ne zasniva na dugoročnoj viziji, pa sumnjam da će Francuska uspeti da podstakne tu ideju o zameni proširenja privilegiranim partnerstvima. Mislim da je produktivnije reći da će proširenje trajati dugo, duže nego što smo se nadali. Pa čak i da je sve dobro prošlo, Severna Makedonija se neće pridružiti EU u narednih 10 godina – rekao je Biber.

Sada, dodao je, taj period će biti još duži.

– Znam da je to frustrirajuće. U međuvremenu se privilegovana partnerstva mogu odvijati u pristupu strukturnim fondovima, integracijama u ekonomske i ekološke politike EU i druge načine sa ciljem smanjenja jaza. Ali Makronova ideja o privilegovanom partnerstvu, kakvo EU, na primer, ima sa Ukrajinom, zvuči smešno nakon što je obećavala članstvo zemljama Zapadnog Balkana tokom 20 godina – rekao je Biber.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here